...::Menyintai Tak Bermakna Memiliki::...


Janganlah kita angkuh melaungkan dia kepunyaan kita

Atau kita kepunyaan dia

Kerana hakikatnya.....

Kita tidak pernah memiliki sesiapa walau sekeping hati seorang insan...

Tidak kita sedar hukum alam menyatakan...

"Menyintai Tidak Semestinya Memiliki"


Manusia pandai berpura

Berlakon dipentas dunia

Dan bertopeng menutup rahsia

Tetapi hati..... Tidak pernah berdusta pada empunya

Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...


Tidakkah kita sedar???

Mungkin seseorang lafazkan ungkapan cinta pada kita

Tetapi hati dan perasaannya

Tidak pernah niat begitu

Dia hanya berselindung disebalik sejuta alasan


Dan kita...


Begitu jujur dan setia menyintainya

sehingga terlupa

Hukum alam menyatakan

"Menyintai Tidak Bermakna Memiliki"...

Sengguhnya...

"Kita tidak pernah memiliki dirinya &

Dia juga tidak pernah miliki kita"


Mengertikah???...


Kita sebenarnya kepunyaan

Yang Maha Esa

Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita

Kecuali Allah...


Allah mengasihi hambanya

Allah memiliki hambanya

Dan kepangkuan Allah kita kembali...


{ 21 comments.. read them below or add one }

diEla diEla 25 January, 2008 14:02
kita akan kembali kiga kepadanya walau siapa pun kita, atau apa pun pangkat kita di dunia. kerana dunia ini hanyalah pentas lakonan n hnya sementara. cinta padaNya adalah cinta yang sepatutnya melebihi dari cinta kita kepada umatNya..
AnonymousAnonymous 25 January, 2008 14:52
cintailah aku walau sedikit...

hehehehehe

kerana Nya kita dpt rasa perasaan yang lahir itu, dgn keizinannyalah kita dpt harungi hari2 mendatang...

ujian itu tidak semua hambanya perolehi...
destinydestiny 25 January, 2008 20:39
aku sedih r r r r, tapi kbnyakkannye mrasai kperitan itu!!!
kperitn mngajar,
mmatangkn diri n mmbntuk pribadi. bangkit la dari kmusnahan.
AnonymousAnonymous 27 January, 2008 03:07
sowy la gua join venture dlm blog ni,heran gua..apa ni touching2,hepy2 jeee.CINTA mmg memeningkn kepala,jd x perlu kita memikirkn nye,ia nye akan hadir pd setiap insan.pepatah memang tdk bkata,org tua2 dulu ade bkata,dekat tp jauh,jauh tp dekat..maksudnye on the way la 2...hahahaha...
B3rrY B3rrY 28 January, 2008 09:46
thank u very much 2 all my frenz yang sudi komen dlm blog ni...

yup destiny, bangkit dari kemusnahan..
hanya kita yang mampu hadapi.. walaupun perit kita perlu lalui jua..
jgn cepat ngaku kalah..

** thanks r bro coz u sudi komen...
mmglah mgkin yang dekat itu jauh, yang jauh itu dekat.. tapi kita pun tak taw sama ada yg jauh or yg dekat itu kepunyaan kita... hehehehehe
betul kata mu, tak perlu dipikirkan sgt tntg cinta kerana akn memeningkn kepala...
Tumpu masa depan, jodoh setiap org telah ditetapkan oleh tuhan.. kita hanya perlu menerima dgn hati yg ikhlas andai itu ketentuannya..


.:buat kalian yang seperti gue, berada dalam kesepian tanpa cinta, jgn berputus asa.. sudah tentu kita inginkan yang terbaik untuk kita.. jgn tangkap muat je coz org skrg mcm2 rupa ada:.

"hidup keamanan"
AnonymousAnonymous 29 January, 2008 02:02
semekum,ni aku nak ceta pasal cinta.cinta ni mcm2,ada cinta sejati,cinta plastic,cinta ngan monyet..eh!bukan,cinta monyet.cinta jgk ada baik & buruk nye.yang baiknye cintakan tuhan sayangkan umat.yang tak baiknye,kire buruk la..cintakan dunia sayangkan harta.tp yang paling baik cinta adalah....taip ON CINTA dan hantarkan kepada 01263356 cari sendiri la..pikir2kan la.
B3rrY B3rrY 29 January, 2008 09:21
what?

u nie anon kalo r u bg no fon u kat dlm blog nie,
mmg i jotos2 u taw tak...
hehehehehe
thanks r bro coz mmg benar katamu..
cinta mcm2 cinta, tapi yang hakiki hanya pada tuhan nan Esa..
puteraputera 29 January, 2008 18:37
ehhhhhhhhh
si berry boleh kenal ke sape anon?
bia betul beb..

kenapa asyik berkata tentang cinta..

kalau mcm itu mari3x dtg padaku bercinta dgn ku...
aku boleh bg kau cinta wahai berry..

tapi pasti kau tak nak..
pasti au memilih..
betul tak?
AnonymousAnonymous 30 January, 2008 05:23
semekum,seronok jgkkn comot camatkn blog org.ello putera,lu tak kenal gue k,2 la mber.bru dua jam gi melepas dah tak igt mber.APA LA LU NI.K,2 hri gua ceta pasal cinta kn.k,saat ini..gua nak ceta pasal BATU.bkait rapat jg lah ngn cinta.ye la,Zaman skrng org tulis surat cinta pki kertas.lg mudah sms,email..mcm2 lg.zaman dulu org tulis surat cinta pki batu.kena karangan cinta pendek ok la,pki batu kecik je.kena yg berkarang2,sbb 2 la wujudnye batu karang.ambik kau batu bapak besar.2 ok lg,tukang posmen yg nak mhantar ni,batu kecik ok la,batu besar..tak larat kau.dr melaka ni nak htr surat kekelantan..smpi terengganu je,ambik kau posmen pensan seminggu,lantak kau la batu.jd kalu lu org tak pcaye,lu org g tgganu.ade lg batu 2 beb.batu bersurat namanya.ha!ni ada lg 1,lu org ade mata lu perhati,lu org ade telinga lu org pasang,lu org ade mulut lu org bace dn komen,lu org ade otak lu org pikir la sendiri.sekian trima kasih.askum.
B3rrY B3rrY 30 January, 2008 10:15
hai putera...
berry tak kenal pun saper anon tu
coz tak ader nama...
berry akan jotos jer kepala saper2 yang cuber nak publishkan tentang dirinya..
ooohhhhhh no, tidak di benarkan sama sekali..

'bro' yg berry guna secara umum, tapi hanya berry lah yang tahu siapa bro yang berada di hati berry.. haaaaahaaaaa
bro jgn marah taw..
jgn terasa plak berry tulis tntg bro kat blog ni.

peace

to anon: ada mata pandang. ada telinga dengar, ada mulut diam...
sendiri punya hal sendiri taw..
org tau ckp jer tapi tuan bdn yang tanggung..

hehehehehe aper2 pun, batu bersurat tu masih utuh, tapi cinta skrg dpt sms or email terus buang...
mcm mana tu erk????
AnonymousAnonymous 30 January, 2008 23:50
Assalammualaikum,hye berry..gua rase Bro x kan marah kot,kalu berry tulis apa2 ttngnye dlm Blog ni.lg pun ni kan Blog berry,x kn Bro nak mare kn.lp plk nak kenal kn diri.gua salah sorang anak buah Bro,Super Wheel A.K.A Roda Man.Sbb Kasut Gue Ade Roda.mber ngn A.K.A Pion Man,kenal kn.ye la,batu still la utuh,wlpun bhujan,bpanas,b`embum dan segala ber..tp kenapa sms & email dibuang?nak tahu kenapa?senang je jgn ade pkataan delete,yg kedua jgn ade trash @ dkenali dgn tong sampah.lg 1 ni,korang cndiri..ye la,lepas baca 2 jgn plk korg buang.simpan dlm inbox.kalu x muat..pdai lu org la.jd lu org ada otak lu org pikir la sendiri.semekum
B3rrY B3rrY 31 January, 2008 10:47
yer lah anon..
berry pon kalo benda tu penting tak muat dlm inbox, berry salin letak dlm dairy..
terutama segala aper kata mr.nescaffe or bro.
hehehehehe
ehhhhhhhhhhhhhhh
luper plak, u ni anak buah bro ker???

mcm ayt bro jer????

bro mrhlah kalo copy n paste ayat dia..

hehehehehe tapi berry punya hal lah suka sgt cut terus n paste kat berry..

hahahaaaaaaaaaa

per2 pun thanks lah komen blog ni.
AnonymousAnonymous 01 February, 2008 03:28
semekum,hye kak berry..wawawawa,knp!x caye ye?tntu la same ayat2 nye,sbb gua bljr pun dgn Bro.tp 1 je gua tak suka ngn bro..nak taw ke?eH!mn boleh,sbb kak berry blm jd super hero lg.tggu bila dah ade discover k.sllu2 la cover org,nty dpt la discover 2?hahahaha.k la,sobolom 2,mcm biase...lu org ada akal lu org pikir2 la sendiri,askum...
B3rrY B3rrY 01 February, 2008 09:01
to anon:
knaper lu org ank buah bro ayt sama jer...
knaper berry salu kene marah ngn bro kalo nak copy n paste ayt dia???

eeeeeeeeeeeeeee

jeles r cam nie...
AnonymousAnonymous 03 February, 2008 04:30
hye kak,ckit je nak komen.sbb apa bro marah bila akak copy n paste ayat nya,kan roda man dah bg tau..akak minta la jd super hero,baru la boleh jd mcm kita2 org.lps dah sign kontrak,jgn kata copy..cut dan kindnap pon boleh.tak jd masalah.jgn kidnap bro sudah,sedih kami nty..tak da yg nak mgajar kelas super hero lg.cau sin ci,Askum.
B3rrY B3rrY 04 February, 2008 03:56
yer cik adik anon..
bro tak pernah tawarkan jadi super hero pon...
dia salu ajar raja lawak jer..
lagi pon akak nie part time kerja ganggu hidup dia jer..
kalo dia kater dah full time boleh kot akak join korang..
itupon kalo korang sudi
AnonymousAnonymous 04 February, 2008 22:23
yo wazup,Askum...la knp tak bg tau jee.akak nak borang ke?kita org boleh je kasi,tp kena la dtg intebiu dl.alamat ada tak?kalu tak tak da...sila la kunjungi laman web kami di www dot nat dot com dot my.hahahaha.....eleh,kita org dulu pun susah jgk nak joinventure ngn bro.nsb baik la kita org ni semua muka ala2 mcm gaban.Ingt tak bro sllu guna pkataan 2 ( GABAN ) .pasal raja lawak 2,2 adalah inspirasi bg bro,dan 1 lg akak ttu tahu siapa idola bro.k cau sin ci peace.
B3rrY B3rrY 05 February, 2008 09:20
oooooo
mcm tu ker??
tak perlah, akiut pd bro lah terima or tak..
malas lah nak beria sgt...
bkn aper takut sebenarnyer..
taw saper idola dia, n tahu gak dia salu tgk citer aper...

yahhhh i noe!!!!!
A.K.A Roda ManA.K.A Roda Man 06 February, 2008 02:14
ello kak,td ada la jg main kasut roda kat blog2 yg lain,tp tak best la blog 2,panas jeee...tak siok.kat cni cool dn aman.la,kalu ikut bro..alamatnya akak tak tahu.hehehe,sori gurau.tak la,kalau akak tak keberatan la,walaupun sy tau akak ni ringan..akak nak tagteam ngn kita org tak.tak yah join bro 2.sudah nya,sampai tua la akak tak join dia.hehehehehe...ni nak tanye,Boleh ke?kalu akak tahu siapa idola dn rancangan apa dia sllu tgk?tp.........bkn 2 yg saya nak tanya,sbb akak dah tau punya.yg saya nak tanya ni.Berapakah berat badan bro sahaja,tak tmasuk kaki dn tangan k?hehehehe.jawab ler?jg mare,kata anak didik bro.
B3rrY B3rrY 11 February, 2008 12:28
a.k.a rodaman:
heheheheh, wahhh nati bro tak marah ker korang tawarkan akak tagteam? nati akak kene jotos ngn bro plak.. tak per, sampai tua pon akak sanggup tunggu bro walaupun hati ni sebal bangat... (",)

braper erk berat badan bro??? ada tak dalam 76,000G?
akak agak jer tuhh...
tapi termasuk kaki n semua... kalo nak asing2 tunggu akak bawak parang jumpa bro kasi potong2 dulu n daching baru bagi senang cikit..
heheheheh... korang marah tak kalo akak kata akak sayang sama bro????

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿