♥S@mbut@n LeB@r@n♥

Wednesday, September 23, 2009

Selamat kembali menjalankan tugas buat teman2..
hari nie baru raya ke4 tapi aku dh start kerja..
first time start keje awal..
hehehehhehe mmg xdinafikan aku tak puas lg beraya
maklumlah kwn2 pn xsempat dtg ke rumah apatah lg aku sndiri xberaya ke mne..

semasa hari mantai mmg sgt memenatkan..
maklom lah byk juadah yg nk disiapkan..
tambahan baju raya sendiri masih xsiap..

lazimnya ketupat akak di masak terlebey awal kerana mau menunggu 4 jam..
baru lah aku dan mak serta adik bradik masak rendang ayam, rendang daging
kuah kacang, daging kicap ngn daging kari
mlm tu sempat kami bakar satay..
aku sibuk kemas rumah
pg2 jahit bju yg xsiap lg

sesudah sembahyang raya start kunjung mengunjung
mmg lazimnya umah mak aku je org dtg awl2..
mmg geram bile dipikir2kan
tapi tu lah mak kerana terkenal dengan keramhannya
disebabkan rumah aku sering dikunjungi jiran tentangga n budak2 kecik..
walaupn penat tetap melayan penuh ramah mesra..
tahun nie budak2 kecik kurang beraya
maklomlah masing2 dh besar
tapi kali nie yg beraya sume berpasangan
sekali dtg 2 3 family..
nasib baik umah mak agak besar..
byk partition yg boleh mengasingkan ruang...
hehehehhehe

tp raya thn nie kami 1 family balik ke Sagil, Tangkak Johor pada hr raya pertama
lazimnya kami akan balik pd raya ke2
tp gara2 aku cuti xlme terpakselah balik raya pertama...

siap kemas2 rumah kami 3 kereta gerak ke Ridong, Segamat iaitu rumah
Pak Long (Abg kepada Abah)..
Maghrib berjemaah di sana br kami gerak ke Sagil..
Tiba di Sagil rumah abah kami berehat sebentar
kemas2 dan panas2kan lauk.
maklomlah Abah dah xde sape2 lg harap pada adik beradik..
thats y thn nie adik abah sambut raya kat umah aku..
Kami terus ke rumah atok(belah mak)
heheheh xjauh mne pn..
sampai je adik bradik mak dh tggu..
mmg xdan r nk braye mlm tuh..

esoknye (raya k2)
siap msk pg2 tu kami siap2 nk braye umah atok2 yg lain..
meriah wooo ase seronok sgt...
skali pegi reramai..
settle dh braye umah yg penting2...
iaitu umah jiran2 atok, umah atok sedara
umah nenek yang bongsu
umah buyot(moyang)
n last umah atok sedara belah abah..
balik beraya br lah dpt merasa mkn nasi..
hehehehhehehhe

nk citer leleby panjang sgt..
tgk je r pict2 yg smpt aku snap yer..

walaupn masih byk yg xbluethoot..
nnti aku letak lg ehh..

selamat hari raya..

You Might Also Like

2 ♥sweetcream♥

  1. salam aidilfitri...wahhh..ijoooo gitu raya kali nih ek..hehhee...salam maaf zahir batin ek...muahhsss..keje2...nnt kamoo nk cuti seminggu kan...hek2....sonok2...

    ReplyDelete
  2. ekekke ye loh ijooo thn nie...
    hurmmmmmm dh koje gak ker...
    hehhehheheheh
    busan gak kat opis xde owg...
    hurmmmm

    esok pas keje lek kmpg smule..
    wowieeeee cuti smggu...
    sonok2..
    hehehehehhehehe

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿