Kesengalan Interview

Friday, June 10, 2011

Salam sayang semua!!!!!

Berbicara mengenai tajuk entry kali nie mengenai Kesengalan dan Interview...
Ok 1st skali nora nk citer mengenai interview... Nora dpt surat panggilan interview pada 20 mei 2011.. kebetulan mse tu baru balik dr kursus PERASA mse dpt tu mmg sgt2 teruja sebab Gred jawatan yg nora nak sgt2..

Syukur Alhamdulillah. walaupun bru serat panggilan temuduga tp gembiranya rasa hati tak terkata...
So nora pun prepare lah ape yg patut.. Nie kali kedua nora interview gomen. yang 1st b4 nie jawatan N17 dan nora berjaya & now nora seorang penjawat awam di sebuah sekolah. So bile2 dipikir2 balik knape nora xberusaha menggunakan kelayakan yang nora ada. maka nora apply segala jawatan dlm kerajaan dgn gred N27.. lagi pun kat sekolah xde kelayakan utk N27. Kalo under SPP mmg xde so paling tak pn 10thn bru layan N22 then N26.. ishhh xleh thn tggu lme cm tu.. Nora pun usya2 tanya mcm mne nk guna kelayakan yang nora ada.. so derang kata ada 2 cara.. 1) Apply SPA berkaitan dgn kelayakan. 2) Menduduki peperiksaan perkhidmatan N27 sekali setahun je exam nie. tp rata2 kata bkn snang nk lulus. But nora akan BERUSAHA..

So panggilan interview pada 10.06.2011 iaitu hari nie bersamaan hari jumaat.. mcm2 nora study terutama dr segi deskripsi tugas utk PPT N27. Hafal jugak pekeliling2 maklumlah kot di ty nntikan.. Then berkenaan isu semasa.. Smua tu nora prepare.. tapi dok kalut jugak.. Tiba msenye nora tetap berdebar2. Sampai je di Wisma Negeri, Negeri Sembilan nora ke block C. Ambil no giliran dan susun smua dokumen seperti yang di kehendaki. Nora calon yang ke 7. Seramai 20 orang calon dan dibahagikan kpd 2 kumpulan utk 2 bilik yg berasingan. So nora dpt group utk bilik no 1. Syukur sebabnya panel bilik 1 sempoi orangnye. bersahaja dan santai... Sepanjang menanti giliran nora dgr bualan antara calon dan penemuduga..

Bila tiba giliran nora, sela
wat dan berdoa sebelum mengetuk bilik.. So far perasaan gugup hilang bile berada di dalam bilik tersebut.. Tak banyk soalan yang di tanya. sebaliknya seolah sesi suai kenal. Panel lebih banyak ty berkenaan diri nora, pengalaman kerja nora dan tugas yang nora buat sekarang... Ada jugak dia bg kes berkenaan mslh gaji guru (sbb nora bekerja di sekolah) yang baru lewat 3 bln di byr gaji. so alhamdulillah ats pengalaman yg ada nora mampu jwb. Kes kedua kiranya nora sbg PPT N27 di JPNS apakah tindakan nora utk atasi mslh kelewatan kelulusan dokumen.. Dan jwpnnye mestilah dlm bidang pengurusan iaitu menyelia, memantau dan memimpin.. cehhhh cm betul je kan. so dh puas panjang lebar bercerita.. Akhirnya tamat sudah sesi temuduga.. Dgn ucapan terima kasih kpd panel dan sedikit harapan nora sampaiakn kpd mereka..

So insyaAllah usaha sudah maka sekarang nora juz mampu berdoa dan bertawakal saja..


Kesengalan pada hari nie adalah di sebabkan kekalutan, stress dan mcm2 yang buat nora jadi sengal + geram + sakit hati...
Dugaan bg nora utk hadapi interview ni sebenarnya.. Hal ni adalah dsbbkan nora dh di panggil utk audit sekolah.. Mmg stress dan kelam kabut sebenrnya.. banyak dokumen yg kne di kumpulkan di kemaskini di pastikan smua lengkap...
Xpelah ok lagi sbb tekanan tu buat kita sabar dan berusaha utk mengatasinya.. Yang tambah2 stress adalah ngn sikap seseorg yang membuatkan nora rase nak tembak2. hahahhaha tapi tulah kan mulut je ckp mcm tu.. dlm hati hanya mampu sabar jeeee..


Pape pon sekarang mmg nora ngah stress sengal blurrr.. emosi mmg berterabur habis..
Layannnn je lah okehhh.. dadadididudu.. muacssss syg korunk.

You Might Also Like

16 ♥sweetcream♥

  1. mmg anda dalam kesengalan time tu...syabas anda mmg sengal hahahaha :)& semoga intebiew kesengalan anda ini berjaya Amin...
    PEACE NO WAR

    ReplyDelete
  2. gud luck k NORA>.:P

    lme dah gr cite...:)



    JOM singgah blog saya nak... aduhai...BORING nye...eh ape maksud BORING?

    ReplyDelete
  3. Beshnyerla aiii..nak jugakkkkkkkk..wuuuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  4. yunk...owg doakan yg terbaek utk kamu...

    ReplyDelete
  5. huhuh..buat jer aper yang termampu

    ReplyDelete
  6. salam ziarah..
    huhu..patut la stress..
    nyway moga beryaja sis..
    InsyaAllah ada rezeki =)

    ReplyDelete
  7. wahh untungla..dpt temuduga tu..hope u get the luck..ok ^_^

    ReplyDelete
  8. gudluck insyaAllah moga2 berjaya ok ;)

    ReplyDelete
  9. ahahahahaa~ mana tau kesengalan itu menambat hari interviewer.. ^_^

    ReplyDelete
  10. mesti cuak gilooo kan.
    mmg time interview mcm tu pun
    buat derk je la.
    haha

    ReplyDelete
  11. Anon:
    hehehhe thanks ye u.. alaaa i taw u pn sengal mcm i.. anwy thanks doakan i..

    SheyPull:
    heheheh thanks ye epul.. ha'a dh lme sgt kite xbersua di alam maya.. =]

    jue:
    hehehehh alaa yunk insyaAllah 1 day nnti u dpt gak.. hehehe

    nadia:
    thanks my dear... hope de rezeki utk owg..


    chenta:
    thanks...

    apik:
    yupsss btul tu buat yg termampu then selebeynye hy mampu berdoa..

    ReplyDelete
  12. qamarguys:
    hehehe tu lah mmg stress sesangat..
    thanks ye deq.. yupss moga de rezeki if xde usaha lg..

    yaya:
    thanks yaya.. hope luck 4 me ^__~

    nyempereng:
    thanks yaa babe..

    nazirah:
    terima kasih.. yupss hope sy berjaya.. now juz mampu berdoa je..

    blogtube:
    trima kasihhhh yaaaa ^____@

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿