C.O.P.D

Monday, November 05, 2012

Salam sayang blogger sekalian!!!!

Juz nak bagi tahu hari nie nora ke klinik akibat tak tahan dada terasa sakit, batuk & selesama...
Memang sakit sangat tambahan hujan tak berhenti2 di Bumi Kampung Sungai Penchala.

Sebelum berkahwin memang nora xpernah rasa sakit sebegini dan xpernah suspek asthma.

But after kahwin & bersalinkan zarra kerap pula nora mengalami sesak nafas.
Dan beberapa kali juga ade ambil COPD kat klinik.

Today nora ke klinik swasta dalam keadaan hujan. After check up & ambil COPD trase lapang sikit dada nie.


Masa dipanggil ambil ubat bahagian farmasi ade bagi Inhaler. Dalam fikiran masa tu teruk sangat ke asthma aku nie sampaikan doktor bagi alat nie. Hurmmm tapi apakan daya ni ujian Allah beri pada nora. Mungkin sakit yg nora alami nie masih baru but kene hati2 jugak kan. Ada hikmah disebalik ape yang terjadi nie.

After dapatkan bekalan ubat baru rasa lega sedikit dada nie. Dan doktor ada bagi MC untuk hari nie dan esok.
Yang memeningkan kepala esok pulak nora ade kursus di Mandarian Hotel selama 2 hari. Harus pergi or tidak. Fining kepala memikirkannya. Takut tak tahan ketika berada di dalam dewan akibat kesejukan air cond & hujan. OMG how i want to do?

So tunggu esok jelah baru buat keputusan. Hehehehe
 

You Might Also Like

8 ♥sweetcream♥

  1. Benda tu namanya inhaler @ mdi sis, copd tu nama penyakit, singkatan pd chronic obstructive pulmonary disease..btw moga sis diberikan kesihatan yg baik2 sentiasa..

    ReplyDelete
  2. zehan:
    heheeheh ha'a nme alat tu inhaler, betul COPD tu nme penyakit tapi salu jerk kawan2 sebut pegi amk COPD kt klinik. lawak jugak tp mgkin itu mudah utk fhm kot.
    penyakit ni pun baru lg kene selama ni sedut kat klinik jerk.
    Pape pon thanks ye zehan :D

    ReplyDelete
  3. moga cpt smbuh...kta serupa~

    ReplyDelete
  4. get well soon! standby ubat dalam beg la :)

    ReplyDelete
  5. baru tau nama benda tu.. yag spray kat mulut tu kan

    ReplyDelete
  6. Fuza ada pengalaman
    SATU
    Adik menghidap asthma..dari kecik..so arwah atuk ajar...amik tongkat ali..dlm besar ibu jari...di hiris dan direbus. Minum air rebusan..Amalkan.
    Alhamdulillah..dah 20tahun, adik saya tak de dah alami asthmatik :)

    KeDUA
    Telan mentah2 2bijik telur ayam kampung. Lepas tu minum air suam. Tujuan telur tadi ialah untuk clear kan salur nafas kita.

    InsyaAllah..cuba lah

    visit lah blog saya..
    fuzamusa.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum ... Apa kbr Puan Nora , semoga dlm lindungan ALLAH hendaknye . Just nak bg tahu jee , inhaller tu x elok sbenarnya ... Jgn selalu digunakan , sayer pun ada penyakit asma , pakai inhaller tu ... Tapi nasihat dr pengalaman rakan2 yg len , akhirnye asma sayer berkurangan ... Yg penting kesihatan harus dijaga .
    Tips ... Semasa serangan asma , harus tenang dan tarik nafas dgn perlahan lahan ...

    Peace ...

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿