Food Baby 1 Year

Thursday, January 17, 2013

Salam 1 Malaysia

Sejak zarra dah setahun menu dia pun turut berubah. Perubahan masih mengekalkan makanan TANPA GARAM & GULA.
Senang sedikit tugasan seawal 5.00 pagi sebabnya dah xperlu masak bubur. Nora masih membekalkan 3 menu utk zarra setiap hari & kadang2 ada penambahan lain juga.

Ada masa zarra ni cerewet juga maknannya, tak mahu nasi nak makanan simple-simple jerk. Makan plak jenis berulang. Tapi if di rumah pengasuh molek je dia makan.

Nora perasan zarra suka makan pasta & makaroni. If Berlauk plak suka sangat dia makan labu gulai lemak putih. sesekali makan sup ayam atau daging.

Bila anak suka umi pun senang hati & bertambah semangat nak masak utk si kecik nie. & perkembangan terbaru zarra dah pandai ambil kasut or barang yang kita arah kan. Contohnya nora suruh dia ambil kasut " pegi ambil kasut adik. cepat nak jalan nie" zarra pun terkedek2 bangun ambil kasut dia. "ambilkan umi punya henset, yang tu" terkejut gak sbb dia pandai ambil dan bagi sambil cakap nah nah. Terbaru perangai dia suke beroperasi mengemas rumah. Bila tegur mulut dia menceceh2 je sambil ketawa2. Sometime mulut dia nak kudap2 je. Terkedek2 bawak tin biskut dia bawak balang snack dia sambil bagi kat kita cakap nak nak nak dan angguk angguk kepala. Lucu jugak sebabnya nak makan je. Tapi makan pun bukan dalam kuantiti yang banyak. Bila dah ada makanan dalam tangan dia pun berjalan2 menjelajah rumah. Maka makanan tu pun berterabur. Umi boleh pengsan. Heheheheh.

Tapi tu lah kan orang kata bile kite penat macam mana sekali pun dan terasa stress sangat dengan kerja, bila ngadap si cilik hilang semuanya. Rasa nak marah tu boleh di pikir2kan & dipertimbangkanlah sebab mmg xsampai hati sangat2.

Ok kat sini ada Resepi :


Meatball & Sweet Potato Sauces:
Daging (rebus sampai empuk dan blend or boleh guna daging kisar Ramlee)
Bawang merah & putih (cincang halus)
Mix Vegi (rebus & lecek2)
Potato (setengah biji saiz besar or 1 biji utk saiz kecil - rebus dan lecek2)
Tepung Gandum or Atta
Minyak

Cara-cara:
 Tumis bawang bersama sedikit minyak sampai wangi. Masukkan daging kisar & tambah air. Kacau2 masukkan pula Mix Vegi kacau2 dan angkat. Masukkan potato dan gaul sebati. Bulat2 mcm ball dan golekkan dalam tepung kemudian rebus dalam air mendidih ( alaaaa mcm korang buat kuih buah melaka tuuu) bila dah timbul2 korang angkatlah.

Sos plak juz rebus sweet potato dan blen menjadi puree.. siap utk di makan...

Creamy Pasta:
Pasta (bentuk animal) - rebus sampai lembut
Susu FM
Bawang putih (cincang halus)
isi ayam / udang (cincang halus or dadu)
carrot (cincang halus or dadu)
brokoli (florest)
Cheddar (parut)
Unsalted butter
Mix Herb

Cara-cara:
Cairkan unsalted butter dan tumis bawang putih sampai wangi. Masukkan isi ayam / udang. Masukkan sayur & tambah sikit air. Kacau2 masukkan pasta & kacau sampai sebati. Masukkan susu FM dan Cheddar yang dah diparut. Kacau2 dan taburkan sedikit mix herb bagi wangi & beraroma.


Puding roti mangga 
 

 
Budak suka makan 


 
Paling suka buat muka cm ni 


 
Pavlova utk umi & maksu bukan utk zarra. zarra boleh ambil buah jerk. :D

You Might Also Like

20 ♥sweetcream♥

  1. nom nom nom..bkn zara je suka..i tgok pun nampak sedap creamy pasta iteww..hahaha

    ReplyDelete
  2. sedapnya! jeles mummy tengok zara! Makin comel dah...! <3

    ReplyDelete
  3. wahh sedap2 food izzara terliur
    pavlova tu nora buat ke?

    ReplyDelete
  4. wahh puding mnga dgn pvlova tu nmpk yummy...heee

    ReplyDelete
  5. wuah! ni bkn takat budak jew mnt..bapa budak pun lebihla selera kalo tngok~cantek r wak hias tu~

    ReplyDelete
  6. pink.plate.lyana:
    hehehhehe creamy pasta mmg sedap mkn time pns nak nak tabur ngn parmesan cheese.. hehehehhe

    ReplyDelete
  7. Mummy Adriana:
    hehehehhe jgn jeles lah mummy... Mummy Adriana & Adriana pun cumilllll gak... :D

    ReplyDelete
  8. Sop:
    hehehhehehe lapo erk tengok tapi kita rase xsedap mne pon sebab tawar lerrrrr....


    ReplyDelete
  9. el:
    hehehheheh sedap kak tp rase tawar lah kan sebab baby punye food... :D
    ha'a pavlova tu sy buat sendiri kak... pavlova sgt sedap...nyummm

    ReplyDelete
  10. cik yaya:
    hehehhee dap dap dap puding mangga kalo versi dewasa. hiksssss...


    krole:
    hehehhehe yg mne tu? meatball eh? alahaiiii men letak2 je... Pavlova tu versi dewasa.. sgt sedap mkn time sejuk :)

    ReplyDelete
  11. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://wisataoutboundmalang.com/

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  12. pavlova :D baru nak belajar buat :D

    ReplyDelete
  13. wah nice sharing ya ummi :D .. keep it up

    ReplyDelete
  14. comelnya zara, muka mcm mix :D

    ReplyDelete
  15. waa..sedapnye....btw..sy memang suke makan makanan baby/kanak2..hu2

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿