Food Baby 1 Year

Salam 1 Malaysia

Sejak zarra dah setahun menu dia pun turut berubah. Perubahan masih mengekalkan makanan TANPA GARAM & GULA.
Senang sedikit tugasan seawal 5.00 pagi sebabnya dah xperlu masak bubur. Nora masih membekalkan 3 menu utk zarra setiap hari & kadang2 ada penambahan lain juga.

Ada masa zarra ni cerewet juga maknannya, tak mahu nasi nak makanan simple-simple jerk. Makan plak jenis berulang. Tapi if di rumah pengasuh molek je dia makan.

Nora perasan zarra suka makan pasta & makaroni. If Berlauk plak suka sangat dia makan labu gulai lemak putih. sesekali makan sup ayam atau daging.

Bila anak suka umi pun senang hati & bertambah semangat nak masak utk si kecik nie. & perkembangan terbaru zarra dah pandai ambil kasut or barang yang kita arah kan. Contohnya nora suruh dia ambil kasut " pegi ambil kasut adik. cepat nak jalan nie" zarra pun terkedek2 bangun ambil kasut dia. "ambilkan umi punya henset, yang tu" terkejut gak sbb dia pandai ambil dan bagi sambil cakap nah nah. Terbaru perangai dia suke beroperasi mengemas rumah. Bila tegur mulut dia menceceh2 je sambil ketawa2. Sometime mulut dia nak kudap2 je. Terkedek2 bawak tin biskut dia bawak balang snack dia sambil bagi kat kita cakap nak nak nak dan angguk angguk kepala. Lucu jugak sebabnya nak makan je. Tapi makan pun bukan dalam kuantiti yang banyak. Bila dah ada makanan dalam tangan dia pun berjalan2 menjelajah rumah. Maka makanan tu pun berterabur. Umi boleh pengsan. Heheheheh.

Tapi tu lah kan orang kata bile kite penat macam mana sekali pun dan terasa stress sangat dengan kerja, bila ngadap si cilik hilang semuanya. Rasa nak marah tu boleh di pikir2kan & dipertimbangkanlah sebab mmg xsampai hati sangat2.

Ok kat sini ada Resepi :


Meatball & Sweet Potato Sauces:
Daging (rebus sampai empuk dan blend or boleh guna daging kisar Ramlee)
Bawang merah & putih (cincang halus)
Mix Vegi (rebus & lecek2)
Potato (setengah biji saiz besar or 1 biji utk saiz kecil - rebus dan lecek2)
Tepung Gandum or Atta
Minyak

Cara-cara:
 Tumis bawang bersama sedikit minyak sampai wangi. Masukkan daging kisar & tambah air. Kacau2 masukkan pula Mix Vegi kacau2 dan angkat. Masukkan potato dan gaul sebati. Bulat2 mcm ball dan golekkan dalam tepung kemudian rebus dalam air mendidih ( alaaaa mcm korang buat kuih buah melaka tuuu) bila dah timbul2 korang angkatlah.

Sos plak juz rebus sweet potato dan blen menjadi puree.. siap utk di makan...

Creamy Pasta:
Pasta (bentuk animal) - rebus sampai lembut
Susu FM
Bawang putih (cincang halus)
isi ayam / udang (cincang halus or dadu)
carrot (cincang halus or dadu)
brokoli (florest)
Cheddar (parut)
Unsalted butter
Mix Herb

Cara-cara:
Cairkan unsalted butter dan tumis bawang putih sampai wangi. Masukkan isi ayam / udang. Masukkan sayur & tambah sikit air. Kacau2 masukkan pasta & kacau sampai sebati. Masukkan susu FM dan Cheddar yang dah diparut. Kacau2 dan taburkan sedikit mix herb bagi wangi & beraroma.


Puding roti mangga 
 

 
Budak suka makan 


 
Paling suka buat muka cm ni 


 
Pavlova utk umi & maksu bukan utk zarra. zarra boleh ambil buah jerk. :D

{ 20 comments.. read them below or add one }

pink.plate.liyana pink.plate.liyana 17 January, 2013 12:48
nom nom nom..bkn zara je suka..i tgok pun nampak sedap creamy pasta iteww..hahaha
Mummy Adriana Mummy Adriana 17 January, 2013 15:32
sedapnya! jeles mummy tengok zara! Makin comel dah...! <3
Sop Sop 17 January, 2013 16:47
lapo terus tgk.. huhuh
el el 17 January, 2013 17:01
wahh sedap2 food izzara terliur
pavlova tu nora buat ke?
Cik Yaya Cik Yaya 18 January, 2013 07:09
wahh puding mnga dgn pvlova tu nmpk yummy...heee
krole krole 18 January, 2013 08:03
wuah! ni bkn takat budak jew mnt..bapa budak pun lebihla selera kalo tngok~cantek r wak hias tu~
B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z 18 January, 2013 08:57
pink.plate.lyana:
hehehhehe creamy pasta mmg sedap mkn time pns nak nak tabur ngn parmesan cheese.. hehehehhe
B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z 18 January, 2013 08:59
Mummy Adriana:
hehehehhe jgn jeles lah mummy... Mummy Adriana & Adriana pun cumilllll gak... :D
✿ummi_izarra✿ ✿ummi_izarra✿ 18 January, 2013 09:06
Sop:
hehehhehehe lapo erk tengok tapi kita rase xsedap mne pon sebab tawar lerrrrr....


✿ummi_izarra✿ ✿ummi_izarra✿ 18 January, 2013 09:12
el:
hehehheheh sedap kak tp rase tawar lah kan sebab baby punye food... :D
ha'a pavlova tu sy buat sendiri kak... pavlova sgt sedap...nyummm
✿ummi_izarra✿ ✿ummi_izarra✿ 18 January, 2013 09:21
cik yaya:
hehehhee dap dap dap puding mangga kalo versi dewasa. hiksssss...


krole:
hehehhehe yg mne tu? meatball eh? alahaiiii men letak2 je... Pavlova tu versi dewasa.. sgt sedap mkn time sejuk :)
saifudin abu izzudin saifudin abu izzudin 21 January, 2013 12:05
nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/
CikPelangiSenja™ CikPelangiSenja™ 21 January, 2013 15:16
pavlova :D baru nak belajar buat :D
sa mic sa mic 21 January, 2013 15:42
wah nice sharing ya ummi :D .. keep it up
Puteri Nur Hidayah Puteri Nur Hidayah 21 January, 2013 16:14
Heeee...!! comel nyer dia nie...
ANISRAHIM ANISRAHIM 21 January, 2013 21:29
comelnya zara, muka mcm mix :D
fatiha zainal fatiha zainal 22 January, 2013 09:20
waa..sedapnye....btw..sy memang suke makan makanan baby/kanak2..hu2

✿Menceceh-menceceh lah u ols kat sini✿
✿Sangat dihargai✿
Muacssssssss!!!✿