BAHAYA

Salam...
sekadar nak share apa yang nora tahu & untuk ibu2 yang mempunyai bayi & anak kecil...




Apa korang pikir bila tengok & baca gambar nie.
Sebagai ibu dan punyai anak kecil yg baru berumur 1tahun 1bulan amat2 takut akan hal ini.
Alhamdulillah banyak group yg nora join perkenalkan solid food for baby & Homemade Food utk anak. Sebagai ibu nora bukan kehendakkan anak yang badan bam bam berlemak sebaliknya nak anak yg tubuh badan yg sihat, cergas & aktif.

Tapi pelik jugak sebab bila pergi ke klinik kerajaan selalunya nurse2 kata boleh dah bg minum minuman seperti di atas, boleh dh bg makanan dicampur sedikit dengan garam. tetapi sebaliknya sekiranya kita pergi ke klinik pakar kanan2 atau berjumpa dengan doktor yang khusus berkenaan dgn pemakanan anak2 mereka cegah & tidak galakkan pemberian makanan segera seperti di atas.

 
Ni plak salah satu rujukan utk makanan anak. Alhamdulillah nora dah praktikan apa yang patut dan ia sangat2 seronok. Baru2 ni nora share pengetahuan nie dengan cikgu2 di sekolah yang mana anak2 mereka bakal & dah masuk umur 6m. Betapa teruja & seronok bila dpt sokongan dr cikgu2 yang memang berfikiran positif & tahu akan akibat makanan segera. Ada yang telah mencuba dan dia meluahkan rasa keseronokan itu. Heheheheheh.. Alhamdulillah ilmu yang sedikit apa salahnya kita kongsi kan...

Jadi say no pada makanan segera, tambahan perasa makanan & sebagainya. Sayangi bayi anda!!!!

{ 10 comments.. read them below or add one }

Puteri Nur Hidayah Puteri Nur Hidayah 06 February, 2013 17:23
Hhmmm.. Bgus informasi nie.. Baru taw.., sbelum ni prnah gak dngar owg ckp, tp x baper caya..
DRC DRC 15 February, 2013 18:40
ishhhh... selama ini kita terlalu obses dengan produk kesihatan sedangkan sayuran dan buah2an itulah sebenarnya sumber kesihatan yag terbaik...
terengganulegend terengganulegend 18 February, 2013 10:37
salam, tentang gula tu saya setuju, tetapi tentang minuman susu kultur saya kurang setuju, saya sangat syorkan susu kultur kepada kanak-kanak paling tidak seminggu 1, ia amat baik untuk kesihatan kita, probiotik dalam minuman akan membantu proses pencernaan dan mengawal pembentukan bakteria baik dlama perut. Di jepun minuman yakult adalah wajib sebotl seorang sehari. Sebab itu di sana ada gelaran Lady Yakult. Di Gelaneagle Hospital, minuman yakult adalah diet wajib setipa pagi untuk pesakit. Probiotik adalah lebih baik daripada ubat antibiotik yang beracun yang diberi pada kita dan anak-anak setiapkali ke klinik. Insyalah sama-sama berkongsi
el el 18 February, 2013 12:46
ngeri tgk lemak trans tu huhuhu
✿ummi_izarra✿ ✿ummi_izarra✿ 18 February, 2013 13:04
Puteri Nur Hidayah:
ermm skrg byk NGO membantu para ibu dgn ilmu2 yg berguna terutama pemakanan bayi yg better homemade dr beli sedia ada :)


DRC:
Yupsss sayuran & buah2an lg baik dr semua ubtn lain. Homemade is better...
✿ummi_izarra✿ ✿ummi_izarra✿ 18 February, 2013 13:07
terengganulegend:
yupsss sy setuju minuman beryogurt bagus utk kita sbb ade pribiotik. tetapi perlu dikawal utk baby iaitu anak berumur bawah 2 tahun. seeloknya pribiotik di ambil dr sumber makanan seperti tempe dn di msk sendiri, manakal yogurt perlulah yg Natural ataupun tambahan dgn buah2an... selain itu boleh juga ambil suppliment Lacto-5 bile bayi pernah di beri antibiotik... pape pun terima kasih dgn info yg di beri :D
✿ummi_izarra✿ ✿ummi_izarra✿ 18 February, 2013 13:08
el:
hehehhe tau xpe kak el. mmg ngeri pun kan.. tp ape bleh buat. terpaksa lebihkan makanan berkhasiat...
Sue Bee Sue Bee 18 February, 2013 16:06
paling elok jika makanan baby tuh kita sendiri yang buatkan..contohnya sup krim brokoli..mmg elok sgt untuk dorang nih..
Roha Jaffar Roha Jaffar 19 February, 2013 10:55
maklumat yang bagus...haritu bg baby epal...dia x suka..kna cr buah lain
BUNDA a.k.a KN BUNDA a.k.a KN 19 February, 2013 15:01
satu perkongsian yg bermanfaat..

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿