Bila Zarra Demam Chicken Pox & Berjauhan

Monday, April 08, 2013

Salam...
Dah sebulan berlalu kisah ni
Tapi baru ni nak update kan. Teruk punya perangai.

Actually zarra demam chicken pada 5.3.2013. Petang isnin tu mse nora ambil zarra dr rumah BS dia dh demam panas, sangkanya setakat demam biasa. 
Seriously memang nora xdapat tidur sebab teramat risau dgn tahap suhu badan zarra. Nora pun tidurkan dia sambil jelum kat dahi, dan badan dia. Selama ni zarra tido malam dia tak suka berselimut tetapi mlm tu dalam suhu bdn yg tinggi tp dia minta nora peluk dia selimutkan dia siap nora kepit kaki zarra syukur dia dpt tisur dengan nyenyak (tapi ummi dia terpaksa berjaga). Hati seorang ibu meruntun kesayuan & menitis air mata. Pagi nya pulak nora terus maklumkan pada sekolah tidak dpt hadir. Bawa ke klinik namun sekadar bg ubt demam. Bila tengahhari lepas mandikan dia baru nora perasan ada biji2 berair besar2 di sekitanr tengkuk & bahu dia. Hati sangat xsedap lalu terus call mak. Bila mak maklumkan kemungkinan chicken pox terus nora bagi air kelapa & sapu bedak sejuk.. Bila dah petang makin banyak keluar di sekitar tangan, tapak tangan, lutut dan bibir.

Esoknya 6.3.2013 nora terpaksa bekerja tetapi minta izin keluar utk bawa zarra ke klinik kerajaan. Mujur mak su ada kat rumah. Bila di klinik terpaksa tunggu turn but Alhamdulillah ade nurse yg perihatin dulu kn turn zarra sbb chicken pox tkut berjangkit. Makin sayu hati ni bila lihat sekitar mulut, mata, dada, tengkuk, kaki, tapak tangan, tangan dh merebak biji2 air. Sampai di rumah pesan ngn my sister utk beri air kelapa & sapukan lotion calamine kat tempat yg ada chicken pox. & nora di sekolah terus mohon cuti utk 2 hari 8-9 mac. Almaklumlah siapa lagi yang boleh jaga zarra kalo bukan ummi dia kan..

Wen zarra xsembuh lagi nora terpaksa tinggalkan dia ngn nenek & atok. Bukan main suka dia siap buli atok ngn nenek. Sampai sekarang zarra masih dengan atok & nenek. Bila nora call cakap ngn dia ade mse dia menjawab sebut "mama mama mama" pas tu "muah muah muah" tanda dia cium dan sayang. Kadang2 sedih gak bila dia cakap "nanak nanak" pas tu nangis sampai tutup2 muka pukul2 nenek. Sedih ummi bila zarra xmau ckp ngn ummi. Jgnlah sampai baling fon nenek ye sayang, jgn mrh nenek, jgn buli nenek, sian nenek. Nanti bila ummi lapang, ummi balik ambil syg ye...

Miss u so much Nur Izarra Qistina...

 OTW ke klinik kelana jaya (ginilah keadaan zarra bila ragam dia sampai)

dlm sakit2 sempat lg syg ummi gedik depan camera kn.
 
Alhamdulillah zarra dh nak makan walaupun xseberapa
 
 Habis 1 badan ummi sapu kan clotion calamine...

 Ginilah ghupe budak yg degil tetap nak naik motor walaupun mata dh stim ^^


 

You Might Also Like

13 ♥sweetcream♥

  1. kesian tengok bila anak2 kena cpox..anak sue masa cuti sekolah seminggu hari tu pon kena jugak cuma dia tak kena demam..menda tuh kluar berterabur kat badan..

    ReplyDelete
  2. Biasa anak kecil asalkan jangan meragam.

    ReplyDelete
  3. sian zarra..tp still omeiiiii..even sakit...:-)


    *jadi ibu kena kuat n tabah yunk...hope ksh syg Allah selalu dgn u k..muahhhhhhh

    ReplyDelete
  4. sian plak kecik2 dh kena..
    anak saya pn baru kena, seb bek gak dh beso sket pandai bgtau kalo rimas ke ape..
    alhamdulillah.. tak banyak ragam..

    ReplyDelete
  5. demam campak ni la demam plg menyiksakan. Dgn ragamnya,dgn gatalnya, dengan demamnya. Aduhaiiiii..


    Zarra..jgn nakal2 tau!! nnt klu ummi call, ckp ngan ummi ya..


    ReplyDelete
  6. Ala siannya nengok.. oga cepat sembuh ye sayang :D

    ReplyDelete
  7. rasa pelik sikit sebut demam chicken(faham sebenarnya)...heee. semoga anak cepat sembuh sepenuhnya yer.

    ReplyDelete
  8. salam singgah, semoga cepat sembuh.. insya Allah

    ReplyDelete
  9. ala.. kesiannya dia demam.... semoga dia cepat sembuh... :)

    ReplyDelete
  10. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  11. alohhh rindu kat zahraaa...muahmuahmuahhh
    budak2 sure terkena ciken pox...anak2 el cam tu gak

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿