D.I.Y : Bunga Tisu a.k.a Paper Crepe

Tuesday, April 16, 2013

Salam...

Ok nora saja nak citer sket pasal aktiviti weekend nora if xkluar ke mana-mana..
Sekarang ngah busy siapkan koleksi bunga tisu. Tapi nora guna paper crepe sbb senang nk cr colour yg kite minat..
Nora terpaksa siapkan bunga tisu dalam beratus kuntum jugak lah... Ni semua untuk special day my sister (mak su si zarra) sempena e-day dia pada 2.6.2013 nnti. InsyaAllah...

Ok combination colour bru try & error rse nak gune je if xnak leh buat gubahan utk pasu bunga plak kan kan kan coz my mom dh siap tempah utk raya.. Boleh gitu?

Ok kat sini nora share care2 nak buat bunga dr paper crepe.

Bahan2:
Gunting
Tisu Colour (ikea / jusco ada jual) @ Paper Crepe
Dawai Halus


Cara2:


 Potong beberapa helaian. Nora buat antara 6-7 helai


 Kemudian lipat mcm nak buat kipas. (kan biasa masa kecik2 kita wt cm tu)




Ikat dibahagian tengah menggunakan dawai halus
Gunting bentuk bulat or bujur pada hujung lipatan kiri & kanan

 Kembangkan jadilah ghupe ini

 Proses menarik or membuka helaian amat sukar dan ini keje mencabar supaya ia tak terkoyak maka buatlah slow2 ye..



 Inilah hasilnya.. Gebu kan...

 Maka beginilah ghupe tgn bile guna bercolour..

 Set Cream dah siap
Biru dah siap
Purple & pink blom siap lagi.

Haaa nie lah combination yang bakal di gunakan.. nampak cm gelap but i like.. My sister follow je sbb bukan dia yg buat. HAhahaha..

p/s: next step gubah di atas dulang hantaran plak.. tunggu yeee!!

You Might Also Like

8 ♥sweetcream♥

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿