5 Benda Ibu Wajib Bawa Ketika Travel Atau Holiday Bersama Baby Atau Anak Kecil

Tuesday, September 24, 2019

5 benda ibu wajib bawa ketika travel atau holiday bersama baby atau anak kecil | Travel bersama keluarga ini bukan perkara yang mudah, terutama kepada mereka yang mempunyai anak kecil berumur setahun kebawah ni. Percutian bersama anak yang masih kecil mesti dilakukan dengan teliti supaya semua orang yang berada dalam perjalanan itu berasa gembira dan enjoy. Ibu bapa pun tak la berasa stress sepanjang percutian.

Okay, Nora nak share 5 benda yang ibu-ibu wajib bawa ketika travel bersama baby atau anak kecil supaya mak yang handle anak tak panik dan stress.

1) ALAT HIBURAN, TOYS ATAU EDUCATION TOY MUDAH TRAVEL.


Ketika sediakan barang perjalanan, jangan lupa mak bekalkan satu atau dua toys untuk anak bermain ketika flight atau sepanjang travel. Untuk membantu mak supaya anak tenang dan tenteram sepanjang percutian, mak boleh bekalkan gadget  seperti Ebookku Islamic, Buku Islamic Berbunyi dan Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop. Gadget seperti ini akan membuatkan anak leka explore sesuatu yang baru beserta berilmu dan menghiburkan.


Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop ini juga dapat membantu menenangkan anak dengan fungsi white noise untuk baby bawah usia sebulan, lullaby (lagu dodoian anak) ketika letih ingin tidur serta terdapat fungsi butang alunan bunyi pantai yang mendamaikan. Bukan itu sahaja, terdapat butang surah-surah terpilih buat peneman anak ketika travel.


Jika anak peminat tegar kartun Omar Hana, ibu bapa harus dapatkan Islamic Audio Device ini dari Mama Zie Kerlazz Shop kerana ada beberapa lagu hits dari kartun Omar Hana untuk hiburkan hati anak sepanjang perjalanan ibu bapa bercuti.

FB/IG Mamazie Kerlazz
Contact:
018-3962999

2) MAKANAN BAYI KHAS UNTUK TACKLE PICKY EATERS KETIKA TRAVEL.

Ha..baby bila lapar atau tak makan on time kadang boleh menyebabkan diorang ni restless time travel atau holiday.


Tapi kadang-kadang nak travel dengan anak cereewet makan ni bukannya senang. Habis semua makanan diorang memilih dan reject untuk makan. Sampai stress kepala kita fikir nak bagi anak kita makan apa kan?

So, Nora nak suggest mommy yang ada anak cerewet makan dari 6 bulan sampai 3 tahun untuk try travel dengan Baby Sadoo.

Baby Sadoo ni merupakan makanan baby yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan dari 6 bulan sampai 3 tahun tanpa tambahan garam, gula & pengawet tau. 

Baby Sadoo ni dibuat khas oleh bekas jururawat berdaftar yang pernah bekerja hampir 7 tahun bersama Sime Darby Medical Center. 


Apa yang Nora suka dengan Baby Sadoo ni sebab dia lengkap nutrisi, dalam 1 botol tu dah siap dah carbohydrate, protein dia, fiber dia, callorie dia.

So waktu travel senang, mak-mak macam Nora ni tinggal panaskan je Baby Sadoo ni tak sampai 1 minit dah boleh terus suap anak makan kat mana-mana je termasuklah bila diorang lapar dalam kereta, flight, train, atau time tengah janjalan menikmati pemandangan percutian pun boleh.


Bagi Nora, Baby Sadoo ni best sebab menu dia menarik dan sedap-sedap dari bahan semulajadi dan senang tak payah nak tambah apa-apa dah dan tak payah nak pening fikir nak masak apa untuk anak cerewet makan ni time travel.

Bagi Nora ia sangat praktikal untuk mak-mak yang nak travel dengan anak cerewet makan untuk bawa Baby Sadoo yang food on the go ni. 

Botol dia ni pun selamat untuk nak panaskan terus dalam microwave atau water heater. Botol pun jenis botol kaca yang berkualiti. Tak delah Nora nak risau tindak balas kimia dari botol ni pindah ke makanan baby atau apa time panaskan. Yang penting baby suka sangat makan dan sekali makan kadang-kadang tak cukup sebotol 😂

Senang travel dengan Baby Sadoo ni. Panaskan, terus suap je makanan sihat, berkhasiat, sedap dan lengkap nutrisi untuk baby cerewet makan kita. Tak payah nak tambah apa-apa dah dalam Baby Sadoo yang 'Complete Meal' ni. Senang sangat.

Haa. kalau mommy nak tahu Baby Sadoo ni jugak merupakan antara Makanan Bayi No. 1 di Malaysia yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan tau dan terbukti mempunyai hampai lebih 3000 testimoni dari ibu-ibu yang mempunyai masalah anak cerewet makan, bantu ibu bekerjaya yang tak sempat sediakan makanan bayi sihat dan berkhasiat untuk anak-anak dirumah atau bekalan ke rumah pengasuh dan bantu memudahkan mommy yang nak travel bersama anak picky eaters ni.


Nora dan ramai mommy kat Malaysia pilih untuk travel dengan Baby Sadoo yang convenient for travelling ni. Recommended sangat. Sebab senang, Panaskan je sebotol Baby Sadoo, tak payah nak tambah apa-apa dah, boleh terus suap baby makan makanan bayi yang 'complete meal' . 

Kalau mommy nak dapatkan Baby Sadoo atau berminat untuk apply for agent reseller boleh Follow link di bawah👇

FB / IG Baby Sadoo HQ


3) IZLIYAH KITCHEN BABY FOOD


Sekiranya bayi mommy sudah boleh makan, jangan dilupa bawa bekalan makanan instant yang sihat buat mereka. Instant di sini bermaksud mudah disediakan tetapi sihat kerana tidak mengandungi bahan terlarang yang belum mampu ditapis oleh usus bayi anda.

Izliyah Kitchen menyediakan makanan bayi yang mudah disediakan ketika travel. Pastinya memudahkan kerja mak-mak tatkala travel tidak perlu membawa periuk nasi dan segala bahan mentah untuk dimasak atau perlu prepare awal2 dari rumah sebelum mula travel.

Produk izliyah telah diiktiraf dengan sijil HALAL dari JAKIM. Produk ni juga tidak sama sekali mengandungi bahan pengawet dan gula sintetik. 


Terdapat beberapa jenis makanan bayi di Izliyah Kitchen iaitu:

🥣Bubur (ada bubur kasar dan bubur halus)

🍪Biskut (ada pelbagai perisa seperti kurma,kismis dan pisang)

🍯Serbuk perasa (ada serbuk ayam, serbuk bilis, serbuk sayuran dan serbuk buahan)

Ke semua di atas adalah mesra travel kerana amat mudah untuk disediakan. Konsep kami, menyediakan bubur segera dengan hanya bancuh air panas tetapi sihat dan bebas bahan pengawet.

Info lanjut rujuk link di bawah : 

FB/IG
Contact:
017-772 3571


4) PENEYELAMAT ANAK DARI BATUK & SELESEMA


Kasihan bila tengok anak kecil tercungap-cungap susah nak nafas, sebab hidung tersumbat atau berkahak teruk. Tak lalu makan dan muka pucat bila jadi macam ni. Malah, jika tak dirawat, ia boleh mengancam nyawa!

So Nora nak ingatkan mak-mak untuk always standby benda wajib ni ketika travel dengan anak kecil.


Ramai juga yang tanya. Ada ke sapuan bayi yang boleh bantu rawat masalah ni secara semulajadi? Jawapan nya ADA! Gunakan jer sapuan bayi Mamz. Paling penting Mamz ni ada pengesahan Kementerian Kesihatan Malaysia. Dibuat dari bahan semulajadi Habbatus Sauda. Memang elok untuk bayi. 

Mamz Spray merupakan penawar bagi masalah utama bayi seperti masalah berkahak, masalah selsema dan masalah batuk. Sesuai digunakan oleh bayi seawal dalam pantang sehingga berusia 6 tahun. 


Mamz Spray juga sangat sesuai digunakan sebagai sapuan harian bayi walaupun telah sihat bagi menggantikan minyak telon. Sapukan selepas mandi agar antibody bayi semakin kuat dan sapukan sebelum tidur agar bayi tidur lebih lena.


Kalau ibu-ibu nak tau lebih lanjut mengenai Mamz ni boleh je terus ke :

atau boleh juga lihat di https://www.facebook.com.my/MamzOfficialHQ

Testimoni yang dah guna Mamz ni pun da beribu dah. Kalau nak baca testimoni tu klik jer link wasap bawah ni.

FB/IG
Contact:
019-6449092
Website:


5) SNACKS & BISKUT SIHAT UNTUK ANAK KECIL

Rush Baby Food menjadi pilihan utama ibu-ibu yang mengutamakan #BMF dan yang terbaik untuk bayi mereka tetapi cepat mudah dan pantas.


Bubur bayi segera keluaran Rush Baby Food dalam bentuk flakes beras semakin mendapat permintaan tinggi kerana ianya yang hanya perlu dibancuh dengan air panas sahaja, bila-bila masa sahaja boleh disediakan sama ada di dalam kereta, train, flight, tepi pantai dan sebagainya. Rasanya yang sedap dan harum seakan ibu baru lepas memasak diatas dapur membuatkan bubur bayi Rush Baby berbeza dari yang lain. Terdapat dua pilihan iaitu beras putih dan beras perang. Bancuh flakes sahaja pun dah licin bayi makan apatah lagi jika di tambah dengan Serbuk Buah Mango, Serbuk Ayam atau Serbuk Purple Sweet Potato yang juga dikeluarkan oleh Rush Baby Food. Tabur-tabur je dah siap, tak perlu masak pun. Senang kan?


Bukan sahaja bubur, malah Rush Baby juga ada menyediakan Biskut bayi dengan nama Bone Broth Cookies. Mula diperkenalkan pada November 2017, ianya terus menjadi bualan mulut ibu-ibu yang lebih prefer Homemade Babyfood. Apa yang istimewanya tentang biskut bayi ini, salah satu kandungan di dalamnya ialah Chicken Bone Broth.

Banyak khasiat dan manfaat yang boleh didapati daripada Chicken Bone Broth dan ternyata ianya sangat bagus untuk perkembangan bayi seperti yang dinyatakan oleh Dr Suriyakhatun merupakan Doktor Perubatan Homeopathy. Kelebihan lain yang ada pada biskut bayi ini ialah tidak terlalu gebu dan tidak mudah hancur. Seawal 7 bulan bayi dah boleh mencuba Bone Broth Cookies ini walaupun belum ada gigi. Terdapat 3 pilihan rasa iaitu kurma yang menjadi best seller, kemudian apricot raisin dan yang terakhir adalah avocado cheese.

Ketiga-tiga biskut bayi ini diadun menggunakan bahan yang berkualiti seperti unbleach flour, anchor unsalted butter, puree buah sebenar, tepung jagung dan juga Chicken Bone Broth.


Yang baru merancang percutian atau yang tengah bercuti, boleh je dapatkan Makanan bayi keluaran Rush Baby Food ini daripada agen-agen berdekatan anda atau dari butik-butik baby terpilih seperti Tateh, One Baby World, Yons dan banyak lagi. 

Boleh juga layari terus Facebok dan Instagram Rush Baby Food HQ untuk dapatkan info lebih lanjut.

Contact: 0199559334

You Might Also Like

27 ♥sweetcream♥

  1. semua benda ni memang penting untuk ibu bapa yang ada anak kecil. ada produk dalam senarai saya dah cuba.

    ReplyDelete
  2. Mmg penting lah bawa brg keperluan baby kalau travel, lagi2 tak nak baby meragam, lapar, perut masuk angin .. Hah, senang sekarang ni, dah ada produk travel friendly for baby and kids.

    ReplyDelete
  3. Mmg penting lah bawa brg keperluan baby kalau travel, lagi2 tak nak baby meragam, lapar, perut masuk angin .. Hah, senang sekarang ni, dah ada produk travel friendly for baby and kids.

    ReplyDelete
  4. bagusnya sekarang ni ada produk baby untuk memudahkan parents travel dengan baby. Kalau dulu boleh stress jadinya kalau mak2 fikir bab travel ni

    ReplyDelete
  5. Bagus ada tips macam ni.Untuk ibu-ibu dan bakal ibu boleh buat persediaan kalau nak travel kemana2 dengan anak kecil supaya mereka tak meragam.Good sharing

    ReplyDelete
  6. Penting semua tu.
    Mudah now, dah ada baby food gitu. Trusted brand.
    Zaman dolu, xde.
    Semua brand asing :-(

    Dgn baby, beg memang byk.
    Brg baby jer dah separuh bonet kereta ha ha...

    ReplyDelete
  7. Wahh makanan kanak-kanak sedapnya hehehe orang dewasa boleh makan juga tak wakakak mana tahu nak travel susah cari makanan halal... Comel bekasnya boleh panas begitu sahaja....

    ReplyDelete
  8. ah thanks for your tips here. it is really helpful to all the parents. we should always prepare in advance before bring young kids out with all these.

    ReplyDelete
  9. Bagus check list ni... New parents tentu memerlukannya bila nak pi travel bersama si kecil. Banyak benda yang memudahkan sekarang ni. Order jer online.
    Kak nina dah lalui nya satu ketika dulu. Bukan mudah tapi enjoy bawak baby jengjalan. Pengalaman yang menyeronokkan bila dikenang.

    ReplyDelete
  10. Entri yang menarik ni, ibu-ibu wajib tau. Nak travel dengan baby bukan mudah, kena pandai tackle emosi dia dan perut dia kan.. Btw baru tau macam2 dah instant baby food sekarang ni ya, sangat convenient!

    ReplyDelete
  11. Banyak kemudahan untuk ibu-ibu zaman sekarang. Mudah nak travel dengan makanan bayi macam ni. Baby Sadoo tu nampak menarik. Saya pernah bagi jenama lain kat anak saya, dia tak minat. Dia tak minat. Susah nak pilih makanan bayi utk dia. Kena try test baru beli.

    ReplyDelete
  12. Wow nama baby sadoo. Bukan biasa3 ni. Memang tercari jgk makanan mcm nk. Kadang2 anak meragam jgk tk nk makan nasi. Nk benda ngarut je mcm coklat. Kita risau antibodi pembesaran dia kan. Hopefully produk ni membantu la

    ReplyDelete
  13. oo macam-macam kena bawa bila ada anak kecil ni. Memang ibu la yang pandai siapkan semua barang-barang ni. TErima kasih sebab share info ni, nanti saya bagitau pada kawan ibu-ibu yang lain

    ReplyDelete
  14. dah lebih kurang sama dah list kita... hihihihi... memang penting untuk kita bawa kesemua keperluan tu... yelah kan, bukan nak kata baby... yang dah toddler, kanak-kanak, remaja pun kalau dah penat... macam-macam hal dibuatnya... so, benda-benda ni lah yang akan kita gunakan untuk distract attention diorang... tak gitu... hehehehe...

    ReplyDelete
  15. Travel with kids memang tak mudah, banyak benda kena prepare. So tips ni memang bagus untuk parents yang nak bawa kiddos travel. Good info !

    ReplyDelete
  16. Bgus senaraikan ni semua..yela kita ni mak-mak kene ambil tau apa yang perlu dibawa untuk anak.Makana tu memng penting. Pulak tu mudah dibawa dan disediakan..mainan pun taknak bagi diaorang boring kan

    ReplyDelete
  17. Terima kasih atas pengetahuan baru ni. In shaa Allah selepas ini, bila dah berkeluarga dan mempunyai zuriat sendiri, akan ingat tentang entri ni.

    ReplyDelete
  18. Info yg sangat berguna..mmg wajib bawak brg2 nie klu x, mau nya travel jd huru hara nnt..nak2 mainan tue..klu ade mainan snyp skit..xde la bosan

    ReplyDelete
  19. Yup..masa nak travel lah masa yang buat kita kelam kabut kalau bawak sekali anak kecik, macam-macam keperluan diorg kita kena pikir. List atas merupakan list yang lengkap..terbaiklah ummi, bole jadi pnduan utk ibu2 muda lain

    ReplyDelete
  20. Perkongsian yg bagus ni. Ibubapa mmg patut take noted tips ni kan. Tertarik tgok makanan bby tu. Mudah n sng je skrg kan.

    ReplyDelete
  21. Info berguna untuk ibu ibu. Cik en saved la link ni. Untuk pnduan akan dtg 😊

    ReplyDelete
  22. Bagus sangat perkongsian ni. Lagi² ibu2 yang ada ank kecil. Memang sgt berguna. Cx pon ada ank² kecil. Tq sharing!

    ReplyDelete
  23. Memang kalau nak pergi berjalan2 if ada baby kecik, mmg bawak barang benda yg mudah2.. Contoh mcm mknn baby food tu senang nak disediakan dan cepat.

    ReplyDelete
  24. bgus tip ini. boleh simpan untuk rujukan masa akan dtg

    ReplyDelete
  25. Bagusnya ada nie. Senang parents nak bagi anak in case dorg tantrum ke. At least dorg boleh dilarikan dgn benda2 fun sebegini. Mmg wajib bawak nie kalau ada anak kecil

    ReplyDelete
  26. All the products is super helpful for all mummies out there! Thanks for giving this tips. Definitely not easy taking care of kids.

    ReplyDelete
  27. Dari anak kecil bawak mcm ni.. dah besar pun bawak mcm ni jugak.. bersedia sebelum apa2 terjadi..

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿