.: Kenapa Ye?? :.


Hari ni baru aku nak conteng blog aku.. bukan ketandusan idea
tapi aku takut andai aku luahkan segalanya lain pulak yang jadi...
Hari nie aku pergi keja dalam keadaan malas.
aku pun tak tahu kenapa aku jadi murung tak epy..
walaupun aku pamerkan senyuman namun dalam hati aku adalah kesedihan.
Hari nie aku nak keluarkan issuses bertudung..
Seperti aku ni mmglah keluar rumah bertudung, cuma kadang2 tak jugak itu pun susah lah..
melainkan di dalam rumah mmg aku tak pakai. tapi aku selalu bg picture or bergambar tak pakai tudung, tangkap shok sendiri kat dalam rumah ler.. hehehehehe
Adakah aku nie hipokrit kerana berselindung di sebalik wajah???
Aku nak tegaskan bahawasanya aku tak pernah di paksa utk bertudung. bagi aku sekurang2 nyer aku dah tunaikan tanggungjawab aku sebagai umatnya kerana menutup aurat(kepala), bab yang lain jgn di baca lagi... bagi aku issue nie terlalu meluas.. takkanlah kita dah jahat tak boleh nak buat amalan kot. mmg tak di nafikan pakaian aku juga kdg2 seksi juga, cuma sesuaikanlah coz aku nie bertudung..
aku tak faham kenapa, mengapa, dan bagaimana seseorang nak letak kan suka atau tak, nak letakkan dosa pahala seseorang yang sama dengannya.. bukan ke kita ni akan di hitung oleh Nya, bukan sesama manusia. tegur tak salah tapi biarlah kene caranya.
Aku bukan nak back up insan2 macam aku nie, yang bertudung tapi kdg2 pakai baju ketat, mcm aku kata tadi, nak jadi perfect mmg susah, cuma bab tutup aurat (kepala) dah terselamat, yang lain2 jgn di selidik lagi..
tapi hak individu untuk perkatakannya.
Dulu masa belajar, ada insan nie mengadu kat aku, orgnyer bersosial, tak bertudung, periang n peramah, tak pula suka mengumpat n masuk campur hal org..
aduannyer begini, salahkah dia bersolat walaupun dia tidak menutup aurat? salah ke dia melakukan kebaikan walaupun pakainnya ala2 barat.
Aku, masa tu ala2 baik lah.. bukan nak puji diri sendiri, tapi aku rasa deri aku dulu lagi sempurna dari sekarang.. hahahahaha
Jawabku sebagai insan yang masih daif tntg agama sekadar mampu berkata, kebaikan dan pahala seseorang bukan di ukur dari cara pemakaiannya, dan bukan juga manusia yang menentukan dosa atau pahala..
Kita sebagai manusia perlu patuh terutama tentang solat, walau mcm mana cara pun kita jgn sesekali tinggal solat, walaupun keadaan kita masih tidak berapa baik dari mata Manusia tetapi dari mata Allah kita tak tahu. Tapi kita tetap menunaikan tanggungjawab sbg umatnya. mcm tu jugak bertudung, berpakaian, Allah takkan hitung manusia dari satu aspek sahaja.. Islam kan agama yang shumul. Cuma andai nak lebih keberkatan maka kita tutup aurat sepertimana di minta, solat sepertimana Rasulluallah, dan mengikut sunnah Rasullullah...
**Sekadar renungan buat khalifah di muka bumi ini..**
Bertudung barangkali menjadi pakaian ramai wanita islam kini..tapi adakah sifat tudung itu benar-benar menutup aurat?
Allah berfirman:
وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ
Maksudnya:
'dan hendaklah wanita-wanita melabuhkan tudung mereka ke atas "jayb" mereka."
Minah2 tudung zaman skrg, rmi cacat otak bodoh...
Pki tudung tp pki pkian, yg ketat2 bodoh...
Ada plk yg pki tudung, tp pki t-shirt plk bodoh...
Mana ke tdk msyrkt kte, dipandg rendh bodoh...
Keluar dgn mak pki tudung pki sopan aurat tertutup,
tp.. Bile kuar dgn kawan aurat terdedah bg lelaki tgk percuma...
Aku sendiri tgk pun hairan, mana x hairan..
agama kuat tp baju ketat, buka tudung rambut perang... perang2..
Kononye tu nk tunjuk belang, tindik sini tindik sana..bkn di telinga sahaja.. lidah pun ade..muka inocense, tp perangai nonsence...
ikut sesuka hati dier... tp, tak ikut segi agama...
depan ibubapa pakai baju lengan panjang, seluar panjang..tapi di belakang, lain cerita mcm monster, cabut kening ade tatu belakang dier...pki mekap pki lipstik punya tebal mcm momok2..Masyaallah2 tak bole angkat2...tgk dier2... goyang p****t...masuk kelab pki tudung, pegi tandas buka tudung...O...
ke mana pegi budaya...
ke mana pegi agama...Mana pegi melayu kte...
Dengar sini semua.. jgn ikut trend masa kte..kte rosak, kte hancur, siape nk jawab bile kte di kubur..mak nk jawabkan? [sorry sket]bapak jawabkan? [sorry sket]atok jawabkan? [sorry sket]Berani buat berani tanggung sendiri...Fikir baik2... fikir masak2.. jgn kte menyesal di akhirat kelak
Berubahlah kamu...Sebelum kamu diberubahkan...Ye lah tok.. atok juga pandai... whatever lah tok...

**Haaaa lagu nie wat aku tension, mmg betul kata2 lagu nie, tapi jgn lah nak salahkan or jgn nak bandingkan dgn org yang perfect.. setiap org bukan tak nak jadi yang terbaik, kita berkwn tegur menegur... ingt2lah, masing2 ada otak, pikir2lah sendiri....**
Peace

{ 7 comments.. read them below or add one }

who i am?who i am? 26 February, 2008 01:55
Hye,askum..x jwb dosa.alah gurl,biasa la tu...tak bermaksud org tak suka.mgkin tu nasihat,atau pun pendapat kan.yang penting kita tahu siapa kita yg sebenarnya.tak perlu kita sorok2,sembunyi2,nak pakai topeng gaban n aoutromen la.masalah ni,simple jee.sbgai manusia dan umat NYA,kita dah mjalankan tugas kita.org2 diluar sana nak kata apa,2 tpulang.dia org hanya boleh komen dan bkata2,tp tuhan yg akan mhitung perbuatan kita dimuka bumi ini.ni lg satu yg tak bagusnya,dont copy n paste.hahahahaaa.tak da la,ayat 2 mcm kawan saya punya.tiba2 baca ayat 2,teringat kat dia.k la,yg penting pikir la sendiri.
Aman Sejagat...
AnonymousAnonymous 26 February, 2008 02:28
ello,who that gurl?EH!gua mcm salah masuk blog je.laaa,ni blog gurlfrenz bro.Sowy bro,apa2 pun PEACE.Hye kak long,sowy la ter joinventure dlm blog ni.APA2 PUN PEACE jg.Gua adik bro yg paling bongsu,kira low profile jgk la gua ni.sbb tu akak jrng nmpak komen gua dlm blog ni.mmg tak nampak pun,sbb ni first time gua komen,WAWAWAWAAA.jd,dgr2 ceta isu ni panaz ckit,biasa la tu bab2 tudung ni.small the piscess la semua ni.Akak tak perlu nak serabut,serabai,terberungsai,dan segala yg memecahkan elemen2 otak akak.Yang penting,kita tahu Who I Am?mcm member Bro diatas tu tulis,dia tak cakap k.hahaha.jd,sebelum 2 mcm biasa la,kita tukar k.Bro gua ckp lu pikir la sendiri kan.Kita tukar,sbb yg tukang komen ni pun sama dengan jee.jd kita pikir la sama2 k.Askum.
PEACE...
B3rrY B3rrY 26 February, 2008 13:09
waalaikumussalam wbt
alllo who i am...
thanks 4 ur comment...
yahhhhh aper pon kiter, sape pon kiter, hy Tuhan yg tahu hambanya...
tp kat cini nak ty lah ayat aper yang sama ngn ayat kwn u???
asenyer sy cari dlm tenet...
ermmm aper2 pon tak ada hakcinta terpelihara so, sesapa boleh ambil kot..


To anon:
hye2...
owh adk bro yg bongsu ker?
adik beradik semak sebapa or adik beradik dlm kata erti lain????
wakhakhakhakha..
yer lah anon, akak tahu siapa akak, akak tak nak org kata akak hipokrit, sebenarnyer itulah diri akak sendiri...

**thanks ur comment**
sweetheart sweetheart 02 March, 2008 15:14
kidz pernah berkata 'untun dan rugi pasti di adili', beringat lah. bukan i tak tahu pun,
B3rrY B3rrY 03 March, 2008 11:24
untung dan rugi???
wt u means?
ermmm ok sweetheart, utg & rugi bkn diadili... utg & rugi adalah kelebihan or kekurangan yg perlu di tanggung.. utg & rugi tak boleh diadili kerana tiada salah or benar dlm segala perhitungn or perbuatan....
kidz pandai berkata2...
i pon boleh teruja.....
tp harap aper di kata di laksana....
seseorang jgn mengaibkan seseorg yg lain... jgn pula mencemuh..
aper yg berlaku ada hikmah di sebaliknya...
AnonymousAnonymous 12 March, 2008 01:57
Asslammualaikum,hye kak...kenal lg tak dgn A.K.A Minah,Super GurlFrenz.Ni kes bertudung,dah malas la.sekarang ni byk isu yg bertudung bermacam2 feshen.tak da pun jd isu.mana ada org pakai tudung nmpk rambut,kalau feshen pun agak2 la kan.Sapa yang mulakan dulu,tu datin2,nenek2 yang top dan janda2 yang ngetop.Tp,nak buat cam na,tabiat org malaysia...Nampak baik je semuanya,padahal tak baik pun,yang betul2 baik ditegur...ada je yg salah.jd,kita sbgi manusia yg masih boleh bfikir,kita fikir la mana yg baik.
B3rrY B3rrY 13 March, 2008 12:33
isu tdg mmg panas n susah nk pastikan..
ape2 pon masing2 berusahalah bg dekatkan diri dgn yang maha Kuasa..
sesungguhnya hy Dia yg menilai antara kita..

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿