Inikah Caranya?

Diet tidak diet tidak..


Arghhhhh tekanan juga dibuatnya memandangkan berat badan makin meningkat...


Tapi orang kata aku xgemuks ok je.. ishh korang nie rabun ke.. berat badan aku dah cecah 58kg OK dan aku rasa ia sangat berat.. sebabnya banyak baju aku dah xmuat sendat pada bahagian2 tertentu..


OHhhh tidak.. aku nekad mahu kurus.. tapi boleh ke??


Ye la bg sesetengah individu xde pkr sgt mslh nie.. tp aku ttp pikir sebabnya aku rindu nk pkai bju cm dlu2. skrg ni aku xde lah gemuk mane cume tang perut sudah muncit gara2 penghadam xstabil... lelemak sudah kelihatan pada badan tangan makin bolat apatah lagi muke.. OMG..


Dulu mse dok berdikari pandai pulak aku control makan, nasi mmg xmkn, ye la kt KL even xmkn nasi byk benda lain blh di makan dan mudah.. Tapi sejak aku dh duduk kampung dengan family badan aku bagaikan di pam pam pam... xmakan nasi mcm rugi sbb hari2 mak msk lauk sedap2. Lunch hour time keje aku balik rumah mkn kat rumah.. Habis keje ade minum petang.. xmankan mmg rugi sbb bertahun2 xdpt mkn nikmat mskn mak..


But now aku kne control. Lagi beberapa bulan nak majlis. dan aku xnak cepat trase mengah or letih. So aku buat seperti mana aku duduk KL dlu. cuma bezanya wen dok kampung ssh nk jumpa mknan yg simple salad2 segar.. yogurt, cake, so tu smua aku kne dptkan bekalan di pekan... Ouchh agak jauh sebenarnya utk aku ke Pekan.. Tapi aku suka makan ulam ulaman.. sangat best.

So menu aku waktu pagi susu ngn oat sometime cake. aku salu buat brownies cake, puding..
Tgh hari juz mkn sayur2 bersama ikan or ayam. kadang2 buat salad sendiri..
Petang juz minum air pns sama ada green tea or milo sometime mkn cake or biskut, buah-buahan or yogurt.. nyum nyum
Mlm kdg2 je aku mkn. kalo xminum ptg aku mkn mlm.. tapi wen dh minum ptg mlm aku xmkn..

So baru 5 hari aku mulakan aktiviti nie.. but serius babe mineral kne byk minum okeh.. itu penting..

Tapi aku xtaw brape keberkesanan yg akn aku peroleh.. wait & see

chow chin chow

{ 21 comments.. read them below or add one }

Halimatun Sa'adiah Halimatun Sa'adiah 23 April, 2011 16:59
bagos..diet yg shat...
x kesa la berat bdn turut ke x,janj shat!!
B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z 23 April, 2011 18:02
matun:
hehehehe ermm bkn nk kurus sgt pon. tp sejak naik brat bdn nie lesu je rasenye..

nk kempiskn peyott je sbnrnye.
Firdnurjue Firdnurjue 23 April, 2011 18:03
yunk...gud luck ok...i hope u akan dpt pea yg u idam2kan...muahhhh!!!
sueRAFE sueRAFE 23 April, 2011 18:36
gud luck tau. jgn tak makan terus sudah
Shida Radzuan Shida Radzuan 23 April, 2011 20:35
dear^^ jom diet..shida pon esok da mula hihi..sama la plak ngah bdiet =)
Wanzi Wanzi 23 April, 2011 21:21
patutlah lama diam membisu... rupanya tgk proses nak kuruskan badan... semoga berjaya usaha berdiet....
B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z 24 April, 2011 09:27
jue:
thanks yunk.. hope i berjaya.. insyaAllah.. hehehe

sue:
heheh tengs ye sue.. ishhh mkn tu ttp mkn cume elakkan mkn nasi.. insyaAllah hope xde la sakitnye..
Luna Dunchannes Luna Dunchannes 24 April, 2011 23:43
hemmm..

lemak di perut?

rasenye kna kurangkan nasiii :) tehee

apapeun gue budak baru ni!
atIEsAyAnGkAmU atIEsAyAnGkAmU 25 April, 2011 12:30
gud luck bebeh...
tp rasenyer nora tklah gumuk sgt kan...

ha...lgi 1..jgn lupe joging + bersenam selalu untuk stamina....
apek poyo apek poyo 25 April, 2011 14:47
selagi ekau suap nasi dlm mulut tu..selagi tu lah takkan diet..
nak diet ni jgn sontuh sikit pun nasi...selama 3 bln...mkn lah bondo lain..jgn la boli ubat yg bkn² tu..takdo makno eh..
effect bilo dah tuo..umur pendek
shark shark 26 April, 2011 10:14
harap2 menjadi ler..
kne tunggu sbulan dua baru leh nampk hasil
yg pnting jgn cpat sgt nk timbang berat tue:)
B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z 26 April, 2011 20:29
shida:
uikss really shida? hehehhee.. ok sme2 kite dptkan hasil yg baik okeh..
good luck dear..


wanzi:
hehehhehe membisu coz keje la bro.. penat sgt.. btw tengs ya bro wish me luck. hehehe
B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z 26 April, 2011 20:32
luna:
heheh yupss xmkn nasi wt mse nie.. hope berjayalah hasilnye..
thanks yaaa!!


atie:
ermm ye ke atrie.. mse atie weeding tu mmg xgems lg but now wowww muncit lorhh lelemak dh kelihatan.. heheh'
upsss senaman penting jugakkan.. tengs ye atie.
IFA Athirah IFA Athirah 27 April, 2011 21:06
jom diet!!! http://www.geekintherainbow.blogspot.com/
HAZWAN17 HAZWAN17 28 April, 2011 07:15
diet memerlukan keazaman yang tinggi
selamat berdiet
アヌム ちゃん~~ アヌム ちゃん~~ 28 April, 2011 15:41
Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
Ada entri baru^^ TQ
B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z 29 April, 2011 23:16
apek poyo:
heheheh yupss betol tu nora cube elakkan mkn nasi.. dlu pnah jugak mkn ubt2 yg ade jual di psrn tp hsilnye seketika je..
btw thanks ya apek..


shark:
betol tu shark kne tggu 2 3 bln bru nmpk hasilnye..
InsyaAllah moga misi kali ni berjaya. hehehe

ifa:
jom jom jom!!!
laskar pelangi laskar pelangi 04 May, 2011 12:06
wewitttt!!

diet!
nak diet gak..tp bila tgk makanan...tros tergoda ;DD
i am S!L4H.. i am S!L4H.. 05 May, 2011 19:57
haha bagus vegeteriansss.
fruitariansss tu pon bagus. hakhak

*suke2 menambah imbuhan* bole?
Rafidah Farhana Rafidah Farhana 08 May, 2011 02:33
Warghh!
Saya dah la kuat makan. kalau macam ni la dietnya, sah tak jadi!
hehhe~

✿Menceceh-menceceh lah u ols kat sini✿
✿Sangat dihargai✿
Muacssssssss!!!✿