Cara Hilangkan Bunyi Apabila Like Dan Refresh Facebook Di Telefon Bimbit

Salam Sayang...

Sekarang ni semua benda baru dan minta diupgrade terutama aplikasi social mahupun telefon bimbit. Sebelum ini whatsapp telah upgrade dengan adanya tanda double blue tick dan baru-baru ini Facebook juga telah upgrade dengan mengeluarkan bunyi apabila kita Like ataupun refresh pada status kawan-kawan atau sendiri. Apabila kita kemaskini aplikasi facebook maka automatik akan keluar bunyi-bunyian.

Mungkin ada yang suka mungkin ada yang rimas. For me memang rimaslah sebab terganggu kot bila asyik bunyi je. Asal like bunyi asal refresh bunyi. Kalau ada yang suka mungkin biarkanlah. Tapi untuk sesiapa yang tak suka dengan bunyi-bunyian boleh ikut cara seperti di bawah ni.




Ok mula-mula sekali korang kenalah buka facebook korang kan kan kan..

1. Pergi icon tepi sekali seperti tanda dalam gambar tu.



2. Bila click icon tu pergi cari pula Application Setting macam dalam gambar.


3. Click App Setting dan cuba lihat part sound ada tanda biru tepi tu.



4. Then un-tick tanda biru tu tadi.



Akhir sekali selesai masalah korang.

Rasa sunyi nak dengar bunyi-bunyi pergi semula kat setting tu. Ok nora dapat info pun dari sorang blogger dalam FB masa dia komen pada status nora pasal function baru FB ni.

Korang jengahlah blog Fadzi Razak...

{ 10 comments.. read them below or add one }

Mad Parihh Mad Parihh 10 December, 2014 16:24
tuto yang berguna . terima kasih :)

http://www.blogparihh.com/
Julia Johari Julia Johari 11 December, 2014 08:17
great mommy...julia pun dh lama guna off sound tu dear...mmg x suka notification bunyi byk2...
Sue Sopian Sue Sopian 11 December, 2014 09:46
good tuto ummi!

hurmmm.. boleh copypaste tuto tak? kekekeke.. (malas nak printscreen sendiri kekdahnya)
:p
Ummi Zarra Ummi Zarra 11 December, 2014 15:44
sama-sama Mad Parihh..

Terima kasih sbb sudi sggah n komen..
Fadzi Razak Fadzi Razak 12 December, 2014 18:56
Wah nama saya kena mention dekat sini la. :D
Najib Ariyan Najib Ariyan 16 December, 2014 12:33
terima kasih tips nya... tapi kan ada orang memang suka sangat bunyi tu... kenapa ntah... teruja tahap gaban dia kalau dengar
Nadratul Syazwana Nadratul Syazwana 17 December, 2014 14:34
Eh ada bunyi ke? Nad punya macam memang takde bunyi je rasanya T_T
sohoque sohoque 19 March, 2015 17:46
bagus tutorial ni..

bunyi tu awal2 sonot gak bunyi. lelama dah jadi rimas
eXplorasa eXplorasa 19 March, 2015 17:46
tetiber jer fb app ni update sendiri. tetiber satu hari tu ada mcm2 bunyi. hahahah

✿Menceceh-menceceh lah u ols kat sini✿
✿Sangat dihargai✿
Muacssssssss!!!✿