Resepi Burung Puyuh Masak Halia

Tuesday, May 30, 2017

Salam kesayangan...


Siapa suka makan burung puyuh?
Biasanya korang masak apa burung puyuh?

Selalunya, kita dengar atau biasa makan burung puyuh di masak lemak cili padi (orang nogori), goreng berempah ataupun goreng biasa.

Tapi kali ni nora nak share resepi burung puyuh masak halia. Perghhh nyum nyum dap dap..

Bahan-bahan

8 ekor burung puyuh (dibelah 2)
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar (holland)
Halia muda (racik halus)
Cili Padi
Black Pepper
Sos tiram
Kicap pekat
Bahan perasa Knorr Pasti Sedap

Cara-cara

Goreng burung puyuh separuh masak.
Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau. kemudian masukkan halia yang telah di racik berasama cili padi. Dah nai bau masukkan sos tiram dan kicap pekat. kacau sebati dan masukkan bahan perasa. Last sekali masukkan buruh puyuh tadi kemudian taraaaa siap boleh dihidangkan.

Bila makan banyak halia muda, angin dalam badan pun asyik keluar. Sesekali panaskan badan dengan bahan semulajadi seperti halia sangat melegakan dan menyamankan.

So kalau korang nak cuba, boleh follow resepi ni. Simple and easy.

Untuk makluman korang, sempena Ramadhan ni Lazada ada sales Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya sale. Korang boleh grab mana-mana produk dengan tawaran diskaun sehingga 90%.

 

You Might Also Like

10 ♥sweetcream♥

  1. Nampak platting pun dah sedap. Kalau makan apa lagi ni. Terliurrrr.

    ReplyDelete
  2. Mana pulwk nak cari burung puyuh..

    ReplyDelete
  3. Boleh Kak Sue cuba nanti.. menarik nie..

    ReplyDelete
  4. Burung puyuh masak lemak cili api

    ReplyDelete
  5. Pernah makan 2 kali tapi tak pernah masak. So small drumstick burung puyuh ni kan. Rasa tak sampai hati tapi ratah jugak. hehehe

    ReplyDelete
  6. waw!boleh try nanti.. hehe tp saya tak makan burung.. huhu :)

    ReplyDelete
  7. Shad mmg suka resepi simple Dan sedap cenggini. Nak buat pun mudah..

    Shad
    http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2017/05/resepi-mudah-udang-goreng-kunyit-planta.html

    ReplyDelete
  8. Sedapnya.Jarang makan puyuh.

    ReplyDelete
  9. mohon tapau shah alam plesssh

    www.neezalife.com

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿