Resepi Burung Puyuh Masak Halia

Salam kesayangan...


Siapa suka makan burung puyuh?
Biasanya korang masak apa burung puyuh?

Selalunya, kita dengar atau biasa makan burung puyuh di masak lemak cili padi (orang nogori), goreng berempah ataupun goreng biasa.

Tapi kali ni nora nak share resepi burung puyuh masak halia. Perghhh nyum nyum dap dap..

Bahan-bahan

8 ekor burung puyuh (dibelah 2)
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar (holland)
Halia muda (racik halus)
Cili Padi
Black Pepper
Sos tiram
Kicap pekat
Bahan perasa Knorr Pasti Sedap

Cara-cara

Goreng burung puyuh separuh masak.
Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau. kemudian masukkan halia yang telah di racik berasama cili padi. Dah nai bau masukkan sos tiram dan kicap pekat. kacau sebati dan masukkan bahan perasa. Last sekali masukkan buruh puyuh tadi kemudian taraaaa siap boleh dihidangkan.

Bila makan banyak halia muda, angin dalam badan pun asyik keluar. Sesekali panaskan badan dengan bahan semulajadi seperti halia sangat melegakan dan menyamankan.

So kalau korang nak cuba, boleh follow resepi ni. Simple and easy.

Untuk makluman korang, sempena Ramadhan ni Lazada ada sales Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya sale. Korang boleh grab mana-mana produk dengan tawaran diskaun sehingga 90%.

 

{ 10 comments.. read them below or add one }

Ana Suhana Ana Suhana 30 May, 2017 13:34
Nampak platting pun dah sedap. Kalau makan apa lagi ni. Terliurrrr.
Hero Borneo Hero Borneo 30 May, 2017 13:36
Mana pulwk nak cari burung puyuh..
Kak Sue Kak Sue 30 May, 2017 13:42
Boleh Kak Sue cuba nanti.. menarik nie..
Amanda Suria Amanda Suria 30 May, 2017 14:34
Burung puyuh masak lemak cili api
Mawar Assufi Mawar Assufi 30 May, 2017 22:22
Pernah makan 2 kali tapi tak pernah masak. So small drumstick burung puyuh ni kan. Rasa tak sampai hati tapi ratah jugak. hehehe
Intan Saffyna Intan Saffyna 30 May, 2017 23:27
waw!boleh try nanti.. hehe tp saya tak makan burung.. huhu :)
sha dhira sha dhira 31 May, 2017 06:02
Shad mmg suka resepi simple Dan sedap cenggini. Nak buat pun mudah..

Shad
http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2017/05/resepi-mudah-udang-goreng-kunyit-planta.html
Bonda Zahra Bonda Zahra 05 June, 2017 13:27
Sedapnya.Jarang makan puyuh.
Haneeza Mohamad Haneeza Mohamad 14 June, 2017 02:35
mohon tapau shah alam plesssh

www.neezalife.com

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿