Walau apa jua jenis donut, pretzel atau kebab yang sememangnya sedap dan ingin dicuba, namun benar bahawa burger yang baik dan sedap tetap menjadi trend selama-lamanya dalam makanan yang ada di Malaysia. Sesungguhnya nafsu kita menikmati daging dan ayam dalam roti rasa nikmat sekali disaluti limpahan cheesy. Lambakan burger di sekeliling kita meluap-luap rasa untuk kita cuba. Namun, sejak kebelakangan ini variasi burger ditrendkan dengan limpahan cheesy dan masing-masing berusaha untuk meletakkan aras piawaian burger mereka pada aras yang terbaik.


Burger adalah asalnya makanan dari Barat dan diilhamkan sebagai fastfood yang lengkap dan mengenyangkan. Burger boleh dinikmati di mana sahaja sama ada sedang berjalan mahupun sedang melakukan kerja. Ia tidak memerlukan cara hidangan yang begitu rumit. Burger tetap mempunyai kandungan protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan sebagainya dalam setiap gigitan. Memandangkan sekarang kita masih berperang dengan pandemic Covid 19 maka pilihan untuk nikmati burger sudah semestinya menggunakan perkhidmatan foodpanda untuk mendapatkan pilihan makanan western food near me untuk sampai terus ke depan pintu rumah anda !

Dengan ini dikongsikan 6 pilihan burger yang popular. Jom nikmati burger cheesey paling sedap yang menjadi pilihan penggemar burger di sekitar Lembah Kelang.

1. Killer Gourmet Burgers


Killer Gourmet Burgers salah satu burger KL yang mendapat tempat dikalangan peminat burger. Ini kerana KGB menggunakan bahan premium berkualiti tinggi dan berupaya membezakan burger mereka dari yang lain. Roti mereka semua dibuat dengan baik dan dihiasi dengan tambahan perkataan (KGB) yang sangat baik. Dari saat anda melihat burger bertumpuk dengan sempurna, anda tahu anda sedang menikmati makanan. Selepas kentang goreng Jalapeno Texas dan Cheese, pasti tidak akan mencukupi lagi.


Burger Shack, keju Cheddar yang padu dan ‘Shack sos’ yang diilhamkan oleh NYC, betul-betul seperti cheeseburger yang rasanya tidak lebih, tidak kurang. Ringkasnya,datanglah untuk pengalaman yang berbeza nikmati burger cheesy paling sedap.

Alamat & Waktu Operasi :

Bangsar: 23, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur
12.00pm-10.30pm (Monday-Thursday); 12.00pm-11.00pm (Friday- Sunday)

The Gardens: 232-B LG, The Gardens Mall, Mid Valley City, 59200 Kuala Lumpur
10.00am-10.00pm daily

TTDI: 107, Jalan Aminuddin Baki, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur
12.00pm -3.00pm; 6.00pm-10.30pm (Monday-Thursday) | 12.00pm- 10.30pm (Friday-Sunday)


2. Burger on 16


Terletak di segitiga emas Kuala Lumpur iaitu kawasan tumpuan pelancong tempatan mahupun luar. Pemilik restoran merupakan seorang warga asing yang berasal dari Iraq iaitu Mohanad Mudhafar. Keunikan Burger On 16 terletak pada namanya yang diambil sempena tahun pertama mereka mula beroperasi iaitu pada 2016 beralamat nombor 16 serta lot juga nombor yang sama.


Nikmati burger paling padu California Cheese Skirt, selain keunikan rupa bentuk burger tersebut gigitan pertama member impak kenikmatan dengan daging lembunya yang lembut dan sangat juicy ditambah pula dengan hamparan kepingan cheese yang besar menjadikan bentuk seolah-olah skirt.Selain itu, jangan lupa untuk nikmati burger Mad Cheese 300g, Crunchy Fillet, Chipotle Burger dan Cowboys Fries.

Alamat & Waktu Operasi :

16, Lorong 1/77a, Imbi, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
11.00am – 1.30am (Monday- Thursday); 11.00am-2.00am (Friday- Sunday)


3. My BurgerLab

Beroperasi sejak 2012, My BurgerLab kini mempunyai lima cawangan di Bandar. Myburgerlab yang memenangi anugerah, sebuah bar burger tempatan yang ditubuhkan pada tahun 2012, adalah burger bar terbaik di Kuala Lumpur. Burger yang menjadi pilihan ramai pelanggan di sini ialah A Beautiful Mess (RM18), yang terdiri daripada roti daging buatan sendiri, cendawan Portobello yang digoreng, telur dan keju mozzarella cair yang diapit di antara dua roti berwarna hitam yang lembut. Walaupun lebih tipis daripada kebanyakan burger di KL, hidangan ini disiapkan secara fantastic sehingga keduanya bertekstur dengan baik dan rasa lazat cair di mulut. Burger cheesy paling sedap yang patut untuk dicuba.

Alamat & Waktu Operasi :


Seapark: 14, Jalan 21/22, SeaPark, 46300 Petaling Jaya, Selangor
5.00pm-10.15pm (Monday-Friday); 11.00am-4.00pm, 5.00pm-10.15pm (Saturday & Sunday); Closed on the 1st Monday of the month

OUG: 8, Jalan Awan Hijau, Taman OUG, 58200 Kuala Lumpur
5.00pm-10.15pm (Monday-Friday); 11.00am-4.00pm, 5.00pm-10.15pm (Saturday & Sunday); Closed on the 1st Monday of the month

Sunway: 3, Jalan PJS 11/9, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor
11.00am-10.15pm (Monday-Friday); 11.00am-4.00pm, 5.00pm-10.15pm (Saturday & Sunday); Closed on the 1st Monday of the month

Cyberjaya: Prima 4, Prima Avenue, Block 3513, Jalan Teknokrat 5, 63000 Cyberjaya
11.30am-2.00pm, 5.30pm-10.00pm (Monday- Friday); 5.30pm-10.00pm (Saturday); Closed on the 1st Monday of the month & Sundays

MyTown Cheras: G-020, Ground Floor, MyTown Shopping Centre, No.6, Jalan Cochrane, Seksyen 90, 55100 Kuala Lumpur

11.00am-10.00pm daily

4. Burger Bakar Abang Burn



Burger Bakar Abang Burn memang dikenali dan pernah menjadi viral dikalangan penggemar burger serta sangat popular di kalangan penduduk tempatan. Ini keranaan keunikan dan keisitimewaan burger bakar Abang Burn burger jalanan dengan limpahan cheesey dengan ramuan burger klasik. Salah satu pilihan western food near me okay !

 Alamat & Waktu Operasi :


Dagang Avenue Food Court, Jalan Dagang B/3A, Taman Dagang, 68000 Ampang.
5pm - 1230am setiap hari

 

5. Kaw Kaw Burger Bakar at Ampang Waterfront



Satu lagi francais burger tempatan di KL yang popular adalah Kaw Kaw Burger Bakar yang memberi penghormatan kepada Ramly Burger dengan kawasan pinggir jalan dan gerai yang sederhana dengan menyajikan pelbagai jenis burger ayam panggang, daging lembu, kambing dan tukeys burger untuk penduduk dan pelancong yang lapar. Harga sedikit lebih tinggi berbanding dengan burger Ramly biasa, tetapi masih boleh menambah seberapa banyak roti yang anda inginkan di Kaw Kaw Burger Bakar. Menu pilihan pelanggan Double Cheesy Baconizer dengan harga (RM19.50), kombinasi keju dan daging lembu yang menyerlah dengan daging lembu yang pedas dan padu sementara daging lembu bersalut keju tetap juicy dengan setiap gigitan.

Alamat & Waktu Operasi :


46, Jalan AFW 3, Ampang Waterfront, Ampang
Daily 18:00 – 02:00

6. Burger Bobby Simpang 3


Di Burger Bobby Simpang 3 bukan hanya pilihan makanan mewah yang menyajikan burger semata-mata namun, ini terbukti oleh Burger Bobby Simpang 3 iaitu gerai burger sederhana di bandar yang patut korang kunjungi. Burgernya dilimpahi sos dan mayonis serta cheese yang banyak mengagumkan dan ini sememangnya menarik perhatian.


Ia mungkin tidak mempunyai integriti struktur yang serius, namun ia bukan bermakna tidak standing dengan burger lain di pasaran malah rasa burger di sini pasti membuatkan pelanggan akan datang lagi.  Jika ingin mencari western food near me jangan ketinggalan buat peminat burger jalanan pasti ingin mencari makanan dengan menjejakkan kaki ke gerai burger yang paling terkenal di bandar.

 Alamat & Waktu Operasi :

5, Jalan AU 5c/1, Taman Lembah Keramat, 54200 Kuala Lumpur, Selangor
4.00pm-4.00am daily


Terdapat banyak pilihan burger, apa tunggu lagi jom nikmati burger cheesey paling sedap di sekitar Kuala lumpur. Mana yang menjadi kegemaran anda? 


4 Comments

  1. sedapnyaaaa. dugaan betul time mco ni. kalau tak dah lama pergi cari ni. haha

    ReplyDelete
  2. Adutai sedapnya Berger dgn cheese mmgbxdpt dipisahkan

    ReplyDelete
  3. Aduhai terliur tengok burger2 ni. Part cheesy tu yg tak menahan. Sedapnya.

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿