Mak Minah dan Pak Mat ada 4 orang anak perempuan yang sangat disayangi. CT, SERI, MURNI dan SURI.

Suatu hari mereka berpakat untuk kawinkan anak-anak mereka serentak. Selepas diijabkabulkan, keempat-empat anaknya bercadang untuk pergi berbulan madu.

CT berbulan madu ke Pulau Langkawi, SERI ke Pulau Tioman, MURNI ke Pulau Kapas dan SURI ke Pulau Pangkor.

Sebelum pergi Mak Minah dan Pak Mat berpesan, ânanti jangan lupa hantar berita pada mak dan abah, ceritakan macam mana bulan madu korang. Tak payah tulis panjang-panjang, pakai KOD IKLAN aje dah cukup. Ringkas, padat dan cepatâ. Panjang lebar Mak Minah memberi arahan pada anak-anaknya.

Seminggu kemudian mereka terima surat dari CT yg bertulis âKFCâ. Tercari-carilah kedua suami isteri tu iklan KFC, bila jumpa tersenyumlah kedua-duanya bila membaca iklan yang bertulis âHINGGA MENJILAT JARIâ. Berbahagialah si CT tu rupanya kata mereka.

Esoknya terima pula surat SERI yang bertulis âPEPSIâ. Maka mereka pun carilah iklan Pepsi dan tersenyum lagi keduanya bila membaca iklan yang bertulis âNIKMATNYA HINGGA KE TITISAN TERAKHIRâ. Bahagia juga si SERI rupanya.

Selang beberapa hari kemudian, tiba pula surat MURNI yang bertulis âSTANDARD CHARTEREDâ. Maka dicarilah iklan Standard Chartered, sambil tersenyum mereka membaca iklan tu âBESAR, TEGUH DAN PERAMAH!â.

âBahagianya si MURNI tu bang,â kata Mak Minah pada Pak Mat.

Seminggu berlalu tapi masih tiada surat atau perkabaran dari SURI. 2 minggu, tak ada juga. Pak Mat dan Mak Minah mula risau dan tertanya-tanya. Masuk minggu ke-3, barulah mereka menerima surat dari SURI dengan isi kandungannya yang bertulis âAIR ASIAâ. Maka bergegaslah kedua-duanya mencari iklan penerbangan Air Asia tu, sebab dah tak sabar nak tahu apa yang berlaku pada anak bongsu mereka.

Tapi, bila dibaca Mak Minah dan Pak Mat terkulat-kulat tak tau samada nak senyum atau nak nangis.

âBahagia ke si SURI tu bang?â tanya Mak Minah pd Pak Mat.

âNtahâ¦â jawap Pak Mat sambil menerung dan membaca berkali-kali iklan Air Asia tu.

âAPA MOTTO IKLAN TUâ tanya Mak Minah lagi.

Dengan selamba dan kuat Pak Mat menjawap â7 KALI SEMINGGU - 3 JAM SEKALI - NON-STOP!!â

0 Comments