Allergy & Susu

Tuesday, September 18, 2012

Salam 1 Malaysia...

Kat sini nora nak share bout zarra yang kini dah berusia 8 bulan 21 hari.
Actually zarra ni berkulit putih gebu dan apabila badan zarra naik rasher or kne gigit nyamuk pasti mudah nampak kesan merah2.. Kesian jugak dengan zarra bile berkeadaan begitu jadi xcomeii plak..

Ok masa umur zarra 7 bulan lebih nora dapati ade kesan tompok merah kat dada zarra. Tebal juga tompok merah tu makin lama makin panjang. Bawa pegi klinik mcm2 plak ubat yg doktor bagi. Lain klinik lain doktor lain pulak ubatnye. Nora risau sgt nak bg krim yg doktor bagi sebabnye bile bace ade plak steroid so effect steroid akn menyebabkan kulit nipis dan jadi tompk2 putih or mcm kelihatan panau.


Tu dia tanda tompok merah kat dada zarra.
Satu hari tu masa nak beli susu tanya pada doktor kat farmasi tu pasal dada zarra so dia trus cakap allergy susu lembu. Dan dia syorkan bagi susu based on soya. Haaaaa soya? erkkk mcm2 nora pikir maklumlah susu based on soya ni bau sgt2 xsedap kemudian mahal plak tu. So nora try lah susu Insomil untuk zarra. So far zarra minum jerk xde plak mslh dia xnak minum dan tompok merah sudah tidak kelihatan lagi walaupun hanya seminggu sahaja. Tapi yang sedihnye zarra punye pembuangan air besar xlancar. sangat2 kesian bile nampak dia meneran sampai tertonggeng2. So cukup untuk 1 week. Macam2 cream nora try termasuk cream dan mandian Ezerra. Tapi mcm tu jugaklah merah2 dan zarra plak xselesa sampai garu2.


Nora try plak cream dari brands Buds dan tukar susu NAN PRO. So far ok lah cume zarra mula-mula rasa pelik dengan susu tu beberapa kali zarra tengok botol susu dia sambil sebut eh uh eh uh nananana. Hahahah tu lah perangai zarra kalo benda lain sikit dari biasa yang dia lalui.



Hope dengan tukar susu dan penggunaan krim tu harap2 zarra akan cepat sembuh dan selalu sihat. Dan harap berat zarra akan naik. Sekarang ni BMI zarra susut. sangat risau walhal nora bagi dia makan bubur + lobak + bayam + brokoli + ayam + ikan (kecuali ikan2 yg gatal tu mmg xbagi lah) + daging. Itulah yang slalu bg kat dia tp tak delah kesemua makanan tu nora masak sekali. hari-hari tukarlah lauk untuk zarra. cuma zarra ni ada masa makan banyak ada masa makan main2 ada masa makan sikit dan berulang.

Kesian dah susut anak ummi.
But hope everything baik2 sahaja untuk zarra. hati ibu mana yang tak risaukan anak tambahan duduk berjauhan. Hati mana tak sedih kan tapi nora tetap bersyukur sbb zarra akan berkepit dengan nora bila kami bertemu. saat tu dia xhiraukan nenek & atoknye. Dan saat ini nora berdoa moga Allah beri kekuatan untuk nora membesarkan anak dengan sendirian. Redha dengan ujian yg Allah beri.

You Might Also Like

21 ♥sweetcream♥

  1. Comeinya zarra. Cepat2 sembuh ye

    ReplyDelete
  2. Nora try susu karihome..susu kambing..leh mintak sample dulu..try g website dia

    ReplyDelete
  3. YanaHime:
    terima kasih dgn doa kamu :)



    !tulisan buruk !:
    hehehehhe thanks dear :)


    Anon:
    ermmm ok ke susu tu xde prob utk pembuangan ke?? huk huk pape pn thanks dgn sharing tu ye.. :)

    ReplyDelete
  4. Zarra comel sgt..kesian kena gtl2..cepat2 sembuh yer comeeeey.. :)

    ReplyDelete
  5. mmg kena bnyk usaha utk cari susu yg sesuai utk zarra nih

    1 more, mak juga turut berdoa agar nora diberi kekuatan utk lalui semua ini. Bersendirian?? Hurmmm...

    ReplyDelete
  6. Semoga sakit anak awak cepat sembuh.
    Dulu anak saya dalam pantang, naik ruam. Ingat ruam biasa. Pergi ke Pantai Hospital Ipoh, ruam tu naik turun dan taknampak pon pengurangannye. dah pakai ubat 1 minggu dah pulak tu ada streroid.
    Nak jadi cerita pegi ke KL. saya masa tu tinggal di hotel di area KLCC. Saya panik terus ajer pergi ke Gleneagles Ampang. Alhamdullilah 3 hari dah baik, dia bagi krim sapu pada malam hari, ubat mandi bau macam sireh warna hijau dan krim moisturiser (sebab kulit tu macam kering2).. rupanya ezcema..Memang bagus ubat tu. Krim moisturiser tu pon bagus dari Ireland. ada jual di farmasi. Nama tak ingat lah pulak.
    Tapi apa-apa pon semoga cepat sembuh yer

    ReplyDelete
  7. Ain Najwa:
    terima kasih ain.. hope mcm tulh zarra cpt sht.

    Mak Lagenda:
    tu la mak ssh ht jugak bile jd cm ni xtaw susu mne yg suai utk dia.

    terima ksh dgn doa yg mak beri tu. ha'a skrg sendirian. :)


    Alin Marlini:
    terima kasih alin :)

    ReplyDelete
  8. Mummy Akmar:
    Harap2 mcm tu lah mummy cpt sembuh. ha'a mula2 letak gak krim tp ade steroid. wen gune krim brands buds so far ok dh.

    terima kasih ye mummy :)

    ReplyDelete
  9. Susu Isomil tu kan yang memang sesuai untuk baby yang cirit birit sebab dia tanpa laktosa....sebab tu kalau baby normal dia akan sembelit! Get well zarra :)

    ReplyDelete
  10. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  11. Mummy Adriana:
    Ha'a zarra minum susu isomil yg soya tu dia sembelit sian sgt2..
    beli susu tu sbb dada dia de tompok2 merah, susu isomil tu based on soya. hurmm terima kasih ye mummy..


    outbound di malang:
    slm perkenalan..
    terima kasih sudi singgah teratak pink ni..

    ReplyDelete
  12. comeynya dia...smoga cpt smbuh abby zara yg sgt2 comey...:) nk putih gebu mcm dia..:)

    ReplyDelete
  13. Cik Lyeen:
    terima kasih cik lyeen... hrp2 cm tu la zarra cpt sembuh...



    so far makin sht mummy.. dada dia dh ok sket cume tggl kesan putih plak :)

    ReplyDelete
  14. ala ksiang nya kat baby zara, semoga cepat ok ye *hugkiss* :)

    ReplyDelete
  15. alahai comeynye zarra :) get well soon :)

    ReplyDelete
  16. hai...sian nyer zara...boleh cuba guna minyak kelapa dara tuk kulit gatal @ allergi....

    ReplyDelete
  17. salam..tomeiiinye...mata bulat..:-)..

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿