4 Faktor Penting Tentang Medical Card

Saturday, August 31, 2019

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL Card - "encik ada medical card, ke" ini selalunya pertanyaan wajib di tanya.. kalau kita ke hospital swasta! Medical Card! Apa tu medical card? Medical card adalah kad kemasukan ke hospital (Swasta). Biasanya medical card ini, boleh di dapati dengan membeli di operator insurans atau pun majikan yang memang menyediakan kebaikan staff untuk hospital. Jika kita ada medical card, pihak hospital akan bertanyakan medical card tersebut dari mana. Samada AIA, Great Eastern, Prudential, Zurich, PM Care, Takaful Ikhlas, Hong Leong, Ambank atau lain-lain. Cakap tentang medical card ni, mungkin ada yang tahu dan ada juga yang tak tahu apa sebenarnya faktor penting tentang MEDICAL CARD ini. 

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD


Jika kita ada medical card yang di tanggung oleh syarikat bekerja. Mungkin kita akan berasa selesa dengan benefits yang telah ada. Bagi yang tiada benefit medical card dari syarikat tempat bekerja. Anda perlu ambil beberapa pengetahuan tentang medical card ini. Sebelum membeli.

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL Card ialah jenisnya, harga, kena bayar deposit atau tidak dan macam mana nak beli medical card.

Setiap syarikat insurance yang mengeluarkan medical card ini. Mempunyai kelebihan mereka tersendiri. Apa yang mummy nak kongsikan di entri hari ni adalah dari operator AIA.

1. Jenis Medical Card



Medical AIA terbahagi kepada tiga. Iaitu medical card individual, medical card keluarga dan medical card pakej (simpanan, perlindungan dan medical)

Medical card individual AIA

Medical Card individual AIA ini, kad insurance untuk kemasukan hospital sahaja. Cover untuk individual atau orang perseorangan.

Medical Card KELUARGA AIA

Medical keluarga AIA ini sama seperti di atas. Bertujuan untuk kemasukan hospital sahaja.

Medical Card keluarga AIA ini pula cover untuk keluarga :-

1. Diri sendiri + suami / isteri

2. Diri sendiri + anak

3. Diri sendiri + suami / isteri + anak

Di mana anak akan di cover sehingga maksimum 4 orang dan bawah 18 tahun sahaja.

Had limit tidak berkongsi, setiap seorang akan miliki 1 kad medical AIA. 

Medical Card Pakej

Medical card pakej ini adalah untuk individual. Di mana ianya pakej bersama simpanan, perlindungan dan juga medical.

Boleh juga tambah untuk perlindungan Haji dan umrah serta banyak lagi.

2. Harga Medical Card



Harga medical AIA untuk ketiga-tiga jenis di atas adalah berlainan. Masing-masing mempunyai kelebihan nya tersendiri.

Medical card individual AIA

Harganya agak murah. Serendah RM70 sebulan sahaja. Seperti biasa, harga insurance ikut umur. Lagi tua kita, lagi mahal harga ya.

Dan, kalau dah ada sakit kritikal. Kita tak boleh beli insurance. Ini perkara normal ye!

Berbalik kes medical card individu ini. Harga setiap tahun atau beberapa tahun tidak fixed (tetap). Harga berubah mengikut keadaan.

Tapi, jika kita tidak ada bajet yang tinggi. Tak salah mencuba harga yang rendah ini.

Medical Card KELUARGA AIA

Harga Medical keluarga AIA ini sama seperti di atas. Murah tetapi tidak tetap sepanjang tahun (boleh contact personal jika nak tahu details).

Harga Medical Card keluarga AIA ini serendah :-

1. Diri sendiri + suami / isteri RM130

2. Diri sendiri + anak

3. Diri sendiri + suami / isteri + ANAK RM340

Ianya memang murah, jika untuk pertama kali nak memiliki kad medical keluarga. Boleh cuba yang murah ini.

Medical Card Pakej

Untuk pakej medical card ini harganya serendah RM150 seorang untuk sebulan.

Agak mahal sedikit tetapi...

Harga tidak akan naik setiap tahun

Ada pampasan kematian, hilang upaya kekal, kemalangan, kematian kemalangan, menghidap sakit kritikal.

Ada simpanan dan bonus.

Boleh keluarkan duit simpanan dan bonus

Polisi Matang, akan dapat duit simpanan

Tips jimat, bayar lah secara tahunan. Berbanding bayaran tahunan

3. Depost Masuk Hospital




Ramai yang tak percaya tentang AIA PLATINUM HOSPITAL. tak memerlukan deposit jika admitted. 

Ya! Tak tipuuuuuu. Memang betul, pemegang Medical Card AIA tak perlu bayar deposit jika ke hospital PLATINUM LISTS ini. 



Avisena - platinum hospital AIA

Prince Court - platinum hospital AIA
4. Beli Medical Card

Tips lain beli medical card ini adalah :-

1. Beli ketika sihat, kerana dah sakit nanti. Susah atau kemungkinan besar tak boleh mohon

2. Walau ada medical card tempat kerja, ianya bukan untuk selamanya. Ketika kita sudah tidak berkhidmat atau perkhidmatan kita tak di perlukan. Mungkin umur kita sudah banyak, harga insurans pada masa itu mungkin boleh Mencecah ke RM300 atau 400 sebulan.

3. Beli dengan agen yang dipercayai. Yang benar-benar agen dari syarikat insurance tersebut.

LINDA


FULL TIME
AIA LIFE PLANNER / CONSULTANT

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

TAK PERLU DEPOSIT HOSPITAL

❤️AIA KAD MEDICAL MAMPU MILIK❤️

SERENDAH
1. 👨 Individu = Rm 70
2. 💑Suami + Isteri = Rm 130
3. 👨/👩 SUAMI ATAU ISTERI + 4 Anak Rm 250
4. 👪SUAMI + ISTERI + 4 ANAK Rm 340
(Anak yg Berumur di Bawah 18 Tahun Sahaja)

ATAU

ADA BUDGET LEBIH?😃UPGRADE KE PELAN 3 IN 1

❤️Pelan Simpanan💰+ Kad Medical + Faedah Kematian❤️

Bermula dari Rm 150 Sebulan💕

*Premium Tertakluk Kepada UMUR ,PEKERJAAN & STATUS MEROKOK
=====================================
13 FAEDAH Kad Medical AIA💪

✔PERLINDUNGAN Sehingga Umur 100 TAHUN

✔Perlindungan Kad Medical bermula dari 
Rm100k sehingga Rm1.5 JUTA Setahun polisi!

✔Rawatan Dialisis Buah Pinggang (Pesakit Luar)

✔Rawatan Kanser  (Pesakit Luar)

✔Rawatan Denggi (Pesakit Luar)

✔Transplan Organ / Sumsum Tulang

✔Rawatan Susulan Fisioterapi & Akupunktur

✔Rawatan Kejururawatan Di Rumah

✔Rawatan Pesakit Luar (Kemalangan)

✔Faedah Penjaga Harian

✔Rawatan Gigi Pesakit Luar (Kemalangan)

✔ Elaun Tunai Harian di Hospital Kerajaan

✔Pemindahan Dan Penghantaran Pulang Perubatan Kecemasan (dari Oversea Ke Malaysia)-USD 1 MILLION
=====================================

❤️KeIstimewaan Kad Medical AIA ❤️

❌TAK PERLU BAYAR Deposit (AIA Platinum Panel) SWIPE Kad Jer...

❌TIADA Ko Insurans (Bil 100% dibayar oleh AIA)

❌TANPA Had Seumur Hidup
(Amaun Perlindungan diperbaharui Setiap Tahun )

❌Tak Payah BERSESAK & "Q" LAMA" di Hospital Awam.

❌Tak "BURN DUIT SIMPANAN $" untuk Bayar Bil Hospital . IF NO Medical Card KENA BAYAR PAKAI DUIT SENDIRI😭

⭕Carian Hospital Panel Melalui Aplikasi AIA Locator

⭕Lebih 90+ hospital panel di Malaysia🏥
Hospital Bertaraf 5 BINTANG


LINDA

FULL TIME
AIA LIFE PLANNER / CONSULTANT





























You Might Also Like

16 ♥sweetcream♥

  1. It's good tho sbb big private hospital like avisena and prince court tak mintak deposit. Because some cases even ada medical card kena keluarkan duit sendiri dulu baru bayar.

    Kalau ada kemampuan beli je medical card and insurans one by one untuk anak2 and wife compare to package so benefits lagi banyak and much cheaper for kids. But kalau tak yg family pun dah cukup elok kan.

    If tak ada, try to take one. Kalau tak mampu just runding je dengan ejen to deduct benefits bayar murah ambik yg basic je. Better than none kan.

    ReplyDelete
  2. Penting medical card ni. Di waktu kecemasan medical card ni lah di cari. Kalau kos perubatan ribu ribu mana lah nak cekau cash kan

    ReplyDelete
  3. mek setuju. sekarang medical card bukan lagi satu pilihan malah perkara wajib yang ada untuk protech family. ikut kemampuan. ada je medical card yang boleh suit dengan pendapatan kita.

    ReplyDelete
  4. Saya rasa memang sangat perlu setiap orang dari usia kecil kena ada langganan Medikal Kad kerena sekarang ni rawatan semua mahal dan memang makin kita tidak mampu tapi dengan card macam ni mengjaga masa depan yang kita tidak tahu apa akan jadi betul tak...

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas pengetaguan baru ni. Saya sebenarnya tak prrnha lagi ke hospital dan klinik swasta. Selalunya pergi ke kerajaan punya kerana itu sahaja yang mampu. In shaa Allah nanti akan mendalami lagi ilmu tentang medical card dan sebagainya.

    ReplyDelete
  6. Bagus ada medical card ni. Marina company ada cover untuk satu family. Selain dari company takde ambik mana2 medical card.

    Jemput join giveaway ye :)

    https://marinabashah.blogspot.com/2019/09/2nd-giveaway-by-marina-bashah.html?m=1

    ReplyDelete
  7. Dengan kos perubatan yang tinggi memang kena ambik medical card. Kak liez mmg ambik medical card satu family. Sbb ada family member yg boleh uruskan.. mudah.. anak2 dari baby dah ada medical card

    ReplyDelete
  8. tq for sharing..sangat terperinci info pasal medical card nie.. bole di fikir2kan untuk mengambil yang mana satu :)

    ReplyDelete
  9. Tq info pasal medical card. Medical card aia mampu milik utk 1 keluarga. Cepat2 buat perlindungan keluarga sebelum terlambat :)

    ReplyDelete
  10. Syu pun guna medical card. I carum untuk diri sendiri dan anak2 since baby dalam perut lagi. Berbaloi sangat sebab 2x anak warded, dapat elaun masuk wad. Dan bill di bayar oleh insuran

    ReplyDelete
  11. Memang bagus dan penting sebenarnya medical card ni! Pulak2 zaman sekarang macam2 penyakit yg tak di duga jadi better sediakan payung sebelum hujan!

    ReplyDelete
  12. Saya hari ini menggunakan AIA untuk diri sendiri. Yaa saya sudah bergabung sejak tahu 2017 dengan AIA. Dan saya sangat berterimakasih, karena biayanya yang sangat terjangkau bagi saya serta keluarga.

    ReplyDelete
  13. Sebenarnya bagus juga kalau ada medical card ni kan.. Atleast kalau pape jadi ke atas diri kita atau keluarga kcil kita boleh gunakan ia as insurans..

    ReplyDelete
  14. So far ena masih under kad suami sebab keje gov boleh cover sekali. Masa kena operation pon dpt claim balik cuma tula kite keluar duit dlu pastu dpt balik duit lepas setahun. Azab tunggu. Penah terpikir nk amek ntk diri sndiri tp nk elak deposit. Hehe. Tq sharing info ni at least ena tahu pasal AIA

    ReplyDelete
  15. Memag pentong medical card ni.. Kita tak tau bila kita akan sakit uiii.. Banyak benefit guna medical card ni.. Tq info.. Boleh tnjukkan dekat husbnd nanti..

    ReplyDelete
  16. Medical card mng penting bg yg memerlukan bg kak yg keja kerajaan xda masalah

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿