Resepi Ayam Kicap Paling Simple Dengan Rempah Mak Siti

Tuesday, July 09, 2019


Assalamualaikum readers ummizarradotcom...

Hari ni Nora nak share dengan korang masak Ayam Kicap Paling Simple dengan Rempah Mak Siti. Nora gemar menggunakan rempah-rempah dari jenama Mak Siti. Ada pelbagai jenis rempah antara kegemaran nora adalah Soto, Ayam/Daging Kicap, Masakan Laut, Kari Ayam dan banyak lagilah.


Bahan-bahan :

Ayam
Rempah Masak Kicap Ayam/Daging Mak Siti
Bawang Merah
Bawang Putih
Kicap (Nora guna kicap ABC dan Cap Kipas Udang) - kicap ABC manis. Jangan banyak sangat guna ye.

Cuba Resepi Rendang Ayam


Cara-cara :

Goreng ayam terlebih dahulu. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga naik bau. Bancuh rempah Mak Siti dengan sedikit air kemudian masukkan ke dalam tumisan bawang tadi. Masukkan kicap ABC dan kicap cap kipas udang (lemak manis). Kacau sebati kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau-kacau dan hidang.

Simple sangat dan tersangatlah mudah nak masak. Sesuai bagi mereka yang ada anak tak makan pedas. Heheheh. Tapi kalau nak pedas boleh letak cili padi @ tumis cili kering.

Selamat menjamu selera korang.

You Might Also Like

4 ♥sweetcream♥

  1. Eh tak sangka pulak masak kicap guna rempah mak siti je. mudah :) Thanks for sharing sis.

    Ika datang singgah sini. https://ikashoid.blogspot.com/2019/07/thankyou-fatina.html

    ReplyDelete
  2. Kicap abc tu mmg sedap kan masak ayam kicap...lama tak beli...kena onz ni!

    ReplyDelete
  3. simple but sedap..memang merajinkan mak mak kat dapo..hehe

    ReplyDelete
  4. lom berkesempatan beli rempah mak siti ni.
    cari di aeon ari tu, xde. maybe da abis :)
    mudah.
    boleh try jugak ni.
    ayam masak kicap ni agak kerap gak buat.

    ReplyDelete

✿Terima kasih kerana sudi meninggalkan jejak di blog ini✿
✿Sangat dihargai dan insyaAllah kunjungan akan di balas✿
Muacssssssss!!!✿